Ga naar de inhoud
Bedrijven

Weer inval bij Deutsche Bank om witwaszaak, nu bij topmanagement

Politiebusjes bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Beeld © Getty Images

De Duitse politie en justitie zijn opnieuw binnengevallen bij Deutsche Bank. Kantoren van alle acht leden van de Raad van Bestuur zijn doorzocht.

Twee medewerkers van de bank worden verdacht van witwaspraktijken die gelinkt zijn aan de Panama Papers, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg

Hun identiteit is nog onbekend, maar een van hen werkt op de afdeling die financiële criminaliteit moet opsporen. De andere werkt op de afdeling vermogensbeheer, meldt Bloomberg.

Het is gebruikelijk dat bij dit soort onderzoeken ook de kantoren van topmensen worden onderzocht, om te kijkken of er documenten of ander bewijsmateriaal te vinden is. 

Inval
Lees ook;
Inval bij Deutsche Bank om Panama Papers en witwassen

'Dubieuze rekeningen opgetuigd'

Het is mogelijk dat er nog meer bankmedewerkers als verdachte worden aangemerkt. Deutsche Bank zou volgens de Panama Papers hebben geholpen met het optuigen van dubieuze rekeningen in het buitenland. Deutsche Bank zou op die manier hebben bijgedragen aan witwassen.

Geld dat op een illegale manier verdiend werd, zou terecht zijn gekomen op rekeningen bij Deutsche Bank dat deze verdachte transacties niet gemeld zou hebben bij de Duitse toezichthouder.

Gisteren viel de politie ook al binnen bij het hoofdkantoor van de bank in Frankfurt, bevestigde het bedrijf. Toen zei Deutsche Bank volledige medewerking te verlenen. Wat Deutsche Bank betreft hebben ze de autoriteiten 'al alle relevante informatie verstrekt in relatie tot de Panama Papers'.

Bij de inval van gisteren waren er ongeveer 170 politieagenten in het hoofdkantoor. Bij de publicatie van de Panama Papers, twee jaar geleden, werd er grootschalige belastingontwijking blootgelegd.

'Deutsche
Lees ook:
'Deutsche Bank wil ingrijpen in topmanagement'

Vicieuze cirkel van ellende

De bank verkeert al langere tijd in zwaar weer en heeft de afgelopen jaren miljarden verlies geleden. 

Bovendien moetst er veel geld opzij gezet worden voor schikkingen die getroffen moesten worden vanwege de verkoop van slechte hypotheken voor de crisis in 2008 en voor de betrokkenheid bij het Liborrenteschandaal. Dat heeft Deutsche Bank zo'n 14 miljard dollar gekost.

Amper twee dagen geleden werd bekend dat ceo Christian Sewing al overwoog om de bezem door de bedrijfstop te halen en twee topmanagers de laan uit te sturen. Die stap is onderdeel van de poging van Sewing om uit de vicieuze cirkel te komen waar het bedrijf in zit.

Er is vrijwel alleen maar slecht nieuws te melden de laatste jaren. Sewing heeft daarom ook al een aantal topmanagers vervangen. De invallen van vandaag en gisteren zullen niet bijdragen aan de stap uit de negatieve spiraal.