Bedrijven

Renault, Nissan en Mitsubishi: alliantie blijft bestaan ondanks Ghosn

29 november 2018 13:05 Aangepast: 29 november 2018 13:14
Media voor het kantoor van Renault-Nissan BV in Amsterdam. Beeld © ANP

"Wij blijven bestaan", dat is kort samengevat de boodschap van de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi. De samenwerking liep deuken op door de arrestatie van Carlos Ghosn, een belangrijke man bij alle drie de autoproducenten.

Ghosn was voorzitter van de commissarissen bij Nissan en bij Mitsubishi Motors. Daarnaast is hij nog steeds ceo bij Renault. Maar bij Nissan en Mitsubishi is hij de laan uitgestuurd nadat hij was gearresteerd op verdenking van gesjoemel met financiële gegevens en misbruik van bedrijfsbezittingen bij Nissan.

Na het ontslag van de Braziliaanse topman Carlos Ghosn bij Nissan willen de Japanners de samenwerking anders inrichten. De Japanners zouden liever een samenwerking op voet van gelijkheid aangaan.

Fransen hebben nog de macht

Nu nog hebben de Fransen in feite de macht binnen de alliantie. Renault heeft namelijk 43,4 procent van Nissan, dat op zijn beurt weer 15 procent heeft in Renault en 34 procent in Mitsubishi.

De geruchten gingen dat Ghosn werkte aan een fusie tussen Renault en Nissan. Iets wat ze bij Nissan nadrukkelijk niet zien zitten, schrijft onder meer de Financial Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gearresteerde auto-topman Ghosn nu ook ontslagen bij Mitsubishi

Alliantie

Maar de afgelopen dagen hebben de raden van bestuur van Groupe Renault, Nissan Motor en Mitsubishi Motors zich unaniem en met overtuiging uitgesproken voor het voortbestaan van de Alliantie, schrijven zij nu in een gezamenlijk persbericht.

"De alliantie heeft in de laatste twintig jaar ongeëvenaarde successen behaald. Wij blijven dan ook volledig gecommitteerd aan de alliantie."

De drie voelen zich blijkbaar genoodzaakt om in het persbericht van slechts drie zinnen zowel in de eerste als de derde zin te zeggen dat zij zich aan de alliantie committeren.

Vanmiddag vergaderen de drie automakers op het Nederlandse hoofdkantoor van Renault en Nissen in Amsterdam, maar wat daar zal worden besproken, wil een woordvoerder van de alliantie niet zeggen. "We geven geen commentaar op de inhoud van de vergadering." Ook wil ze niet zeggen of er na de vergadering nog een mededeling wordt gedaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen topman Ghosn ontslagen bij Nissan

'Geen toeval'

De bekendmaking van fraude door Ghosn kwam op een bijzonder tijdstip, gezien de wens van Nissan om meer zeggenschap te hebben binnen de alliantie.

Corné van Zeijl, beursanalist bij Actiam, zei onlangs het in ieder geval 'bijzonder' te vinden dat die fraude van Ghosn uitlekt net op het moment dat Renault werkt aan een overname van Nissan. "Dit kan geen toeval zijn", aldus Van Zeijl.

Alliantie: bijna 20 jaar 

De alliantie van Renault en Nissan bestaat al bijna twintig jaar. Deze ontstond nadat Ghosn destijds in feite Nissan van de ondergang. Renault nam toen een belang in het Japanse bedrijf, maar inmiddels is Nissan groter dan de Franse moeder.

Carlo Brantsen van Carros Magazine is ervan overtuigd dat Renault en Nissan zo met elkaar verweven zijn, dat de alliantie niet meer uit elkaar kan worden gehaald.

Een voorbeeld is dat er al Nissans worden gebouwd op een chassis van Renault en andersom. Voor de Nissan Micra wordt bijvoorbeeld het platform van de Renault Clio gebruikt. Deze wordt in een Franse fabriek van Renault gebouwd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van