Ga naar de inhoud
Bedrijven

Inval bij Deutsche Bank om Panama Papers en witwassen

Een politie-agent vanochtend voor het hoofdkantoor van de bank in Frankfurt. Beeld © Getty Images

Opsporingsdiensten in Duitsland doorzoeken diverse kantoren van Deutsche Bank, waaronder het hoofdkantoor. Medewerkers van de bank worden verdacht van het witwaspraktijken die gelinkt zijn met de Panama Papers.

De bank zegt in een bericht over de inval op de website volledig mee te werken aan het onderzoek. De bank is wel verrast door de inval. 

"We hadden de indruk dat we alle relevante informatie over de Panama Papers al beschikbaar hadden gesteld aan de autoriteiten", zegt Joerg Eigendorf, hoofd communicatie van Deutsche Bank. "Uiteraard zullen we nauw samenwerken met het parket van Frankfurt omdat we er ook belang bij hebben om de beschuldigingen snel op te lossen.

170 agenten

Er zouden momenteel 170 politieagenten in het hoofdkantoor zijn, melden diverse Duitse media. De hoofdverdachten zouden twee bankmedewerkers van 50 en 46 jaar zijn. 

Uit de Panama Papers zou blijken dat de bank meerdere cliënten geholpen heeft met het openen van rekeningen in zogeheten belastingparadijzen. Deze financiële documenten legden twee jaar geleden grootschalige belastingontwijking bloot. 

Wanneer verdwijnen bankiers achter de tralies?

02:28

Verdachte transacties

Geld dat op een illegale manier verdiend werd, zou terecht zijn gekomen op rekeningen bij Deutsche Bank dat deze verdachte transacties niet gemeld zou hebben bij de Duitse toezichthouder. Als reactie op het nieuws schoot het aandeel van Deutsche bank in de min en staat op moment van schrijven 2,5 procent lager.

Het gaat al langer niet lekker bij de bank. De laatste drie jaar moest het geld toeleggen op dienstverlening aan klanten. Het bedrijf maakte een verlies van miljarden.

Schikkingen en slechte hypotheken 

De bank moest dan ook flink wat geld opzij zetten voor schikkingen die getroffen moesten worden omdat er slechte hypotheken werden verkocht voor de crisis en voor het manipuleren van een rentetarief. Dat heeft Deutsche Bank zo’n 14 miljard dollar gekost.

Eerder deze week meldde de Amerikaanse krant Wall Street Journal dat de bank plannen maakt om de bezem door de bedrijfstop te halen.  Onlangs werd een historisch dieptepunt bereikt met een koers van 8 dollar per aandeel.