Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever-topman Paul Polman treedt terug, Alan Jope nieuwe ceo

Polman gaf tien jaar leiding aan Unilever. Beeld © ANP

Paul Polman treedt eind december terug als topman van Unilever. Hij wordt opgevolgd door Alan Jope, die het eerste half jaar nog bijgestaan wordt door Polman.

De 62-jarige topman heeft tien jaar leidinggegeven aan Unilever, ontstaan uit een fusie in 1930. Het bedrijf, waar 161.000 mensen werken, heeft een Nederlandse tak met een beursnotering in Amsterdam en New York en een Britse tak in Londen.

Naast het leiden van een bedrijf en zich inzetten voor een duurzame wereld nam het dividenddebacle zeker afgelopen jaar het nodige van zijn tijd in beslag. Om een efficiënter bedrijf te kunnen zijn, dat minder vatbaar is voor vijandige overnames, wilde Unilever één hoofdkantoor. 

Dividendbelasting

Het afschaffen van de dividendbelasting speelde hier een belangrijke rol in. Alleen als deze belasting afgeschaft zou worden, zou Unilever bereid zijn geweest het hoofdkantoor van Londen naar Amsterdam te verplaatsen. Het kabinet besloot vorige maand de dividendbelasting niet af te schaffen.

Afgelopen weekend gaf Polman een interview in het AD dat veel stof deed opwaaien. Hij had daarin veel kritiek op de journalistiek, vermeed kritische vragen en schepte op hoe goed hij bevriend is met premier Mark Rutte.

 

Opvolger Jope (54) leidt op dit moment nog de afdeling Beauty & Personal. Hij werkt sinds 1985 bij de multinational en bekleedde functies in onder andere Noord-Azië, Rusland, Afrika en het Midden-Oosten. 

Unilever voert wereldwijd meer dan vierhonderd merken waaronder Andrélon, Axe, Ben & Jerry's, Calvé, Conimex, Dove en Glorix. Unilever boekte in 2017 een omzet van 53,7 miljard euro. De nettowinst bedroeg 6,5 miljard euro. 

Een
Lees ook:
Een positie aan de top: 'Blijf nieuwsgierig, vraag feedback'