Bedrijven

ING verwacht tot 1 miljoen extra zzp'ers door platformeconomie

28 november 2018 11:04 Aangepast: 16 juli 2019 14:33

Digitale platformen zoals Uber en Helpling waarop vraag en aanbod van werk bij elkaar komen in een app, kunnen de arbeidsmarkt de komende jaren drastisch veranderen. Volgens een analyse van ING zouden er in het meest extreme scenario bijna een miljoen extra zzp’ers bij kunnen komen.

Dat is het meest extreme scenario dat het Economisch Bureau van ING heeft berekend. In een meer behoudend scenario komen de onderzoekers uit op 200.000 extra zzp’ers.

Zijn er dan zoveel meer mensen aan het werk? Dat niet per se, ING rekent met cijfers van 2017. Bij ING zien ze dat het werken via werkplatformen zoals Uber, Roamler en Temper in rap tempo kan stijgen. Nu bestaat de groep die via zulke digitale werkplatformen werkt uit enkele tienduizenden mensen die vooral aan de slag zijn in markten als maaltijdbezorging en taxivervoer.

Voor- en nadelen 

"Daar zitten voor- en nadelen aan", zegt hoofdeconoom Marieke Blom van ING. "Als je nu als zzp'er werkt moet je zelf klussen zoeken, een contract afsluiten, uren bijhouden, facturen maken en zorgen dat je betaald wordt. Dat hoeft allemaal niet met zo’n platform."

Daarnaast kunnen de platformen werk bieden aan mensen die normaal mogelijk geen werk hadden gevonden. "Maar er zijn ook nadelen. Zzp'ers doen niet mee aan sociale verzekeringen en zijn dus ook niet altijd verzekerd", zegt Blom.

Ook krijg je een hele grote groep werkenden die op het moment dat het slecht gaat met de economie, onmiddellijk geen werk meer heeft, stelt Blom. "Werkgevers komen er heel snel en gemakkelijk vanaf. Het verschil tussen mensen met een contract en flexwerkers wordt zo wel heel groot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe platforms het Nederlandse supermarktlandschap beïnvloeden

De onderzoekers van de ING vergelijken het werken via een platform met het daten via internet. Tien jaar geleden was ingeschreven staan op een datingsite nog een uitzondering, nu zit een op de drie vrijgezellen in het land op een datingsite of app als Tinder of Happn.

Dergelijke apps of platformen maken het makkelijker voor vraag en aanbod om elkaar te vinden. Dat geldt zowel op de datingmarkt als de arbeidsmarkt. Het vinden van mensen wordt makkelijker, net als - wat betreft de arbeidsmarkt - het afsluiten van contracten en het bijhouden van administratiekosten.

Sowieso meer zzp'ers

ING schetst een aantal scenario’s, waarbij ze als belangrijkste factoren de ontwikkeling van de platformtechnologie en de regelgeving meenemen. Als de platformtechnologie zich langzaam ontwikkelt en de transactie- en administratiekosten maar licht dalen en er zijn weinig financiële prikkels en beperkte juridische ruimte, dan voorziet ING 'slechts' een paar honderdduizend extra zzp'ers.

Als de overheid bereid is om regels ten positieve voor de platformen aan te passen en het levert de zzp'ers in kwestie meer op, terwijl de technologische ontwikkeling snel gaat en de transactiekosten significant lager worden, dan denkt ING dat er wel eens een miljoen extra zzp'ers kunnen komen.

Het aantal zzp'ers gaat dus sowieso omhoog, voorspelt het Economisch Bureau. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat vooral klussers, hulpkrachten in de bouw en industrie, software-ontwikkelaars, chauffeurs, horecapersoneel, callcentermedewerkers schoonmakers en dergelijke beroepen typische 'platformberoepen' zijn.

Mensen die werken als manager, directiesecretaresse, bij de politie, brandweer, overheid, piloot, militair, accountant en dergelijke worden volgens ING uitgesloten van de platformeconomie: werkgevers zijn erbij gebaat om dergelijk personeel in vaste dienst te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van