Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Deutsche Bank wil ingrijpen in topmanagement'

Beeld © AFP

Deutsche Bank maakt plannen om wederom de bezem door de bedrijfstop te halen. Vooral topmensen die belangrijk zijn voor de relatie met toezichthouders in Europa en de Verenigde Staten moeten vrezen voor hun baan.

Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal op basis van bronnen die dicht bij de bank staan. Het is nog niet definitief dat de ingreep doorgaat, en gesprekken daarover kunnen volgens de ingewijden nog van koers veranderen.

Duidelijk is wel dat Deutsche Bank nog steeds worstelt om de bank uit het slop te trekken. De laatste drie jaar moest de bank geld toeleggen op dienstverlening aan klanten. Het bedrijf maakte een verlies van miljarden.

Ceo-wissel
Lees ook:
Ceo-wissel moet Deutsche Bank uit de problemen helpen

Nog steeds crisis niet te boven

Ook moest de bank flink wat geld opzij zetten voor schikkingen die getroffen moesten worden omdat er slechte hypotheken werden verkocht voor de crisis en voor het manipuleren van een rentetarief. Dat heeft Deutsche Bank zo’n 14 miljard dollar gekost.

De kosten zijn bij de consumententak veel te hoog. Ook bij de zakentak liggen de kosten te hoog. Daarnaast is Deutsche Bank dan weer te klein om een serieuze concurrent te zijn voor de echt grote zakenbanken.

Historisch lage koers

Om dat allemaal recht te trekken zijn er al een aantal nieuwe topmannen aangesteld en weer vertrokken. In april van dit jaar werd Christian Sewing, die al zijn hele leven bij de bank zit, aangesteld als ceo.

Toen Sewing aantrad werd er beloofd dat de bank uit het slop zou raken en dat er flink gesneden zou worden in de kosten. Dat is voorlopig nog niet terug te zien in de beurswaarde, die bleef dalen. Onlangs werd een historisch dieptepunt bereikt met een koers van 8 dollar per aandeel.  

Foutje,
Lees ook:
Foutje, 'Deutsche Bank maakt per ongeluk 28 miljard te veel over'

Een van de mensen die op de nominatie staat om te vertrekken is Sylvie Matherat, die zich vooral bezighoudt met juridische kwesties. Haar wordt verweten onvoldoende gedaan te hebben om de controles op financiële criminaliteit aan te scherpen. Daarnaast is het haar niet gelukt om de verhouding met toezichthouders te verbeteren.

De ander is Tom Patrick, hoofd van de Amerikaanse activiteiten. Hij zou onvoldoende hebben gedaan met waarschuwingen over technologie, bedrijfscontroles en management.