Bedrijven

Europese Commissie akkoord met fusie Tele2 en T-Mobile

27 november 2018 18:53 Aangepast: 27 november 2018 18:57
Beeld © ANP

Zoals verwacht is de Europese Commissie akkoord met de fusie van de Nederlandse onderdelen van telecombedrijven T-Mobile en Tele2. De toezichthouder stelt bovendien geen extra voorwaarden voor de afronding van de deal, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de Commissie zal er na de fusie geen sprake zijn van marktverstoringen. Consumenten zullen niet duurder uit zijn en ook de kwaliteit van de dienstverlening komt, naar het oordeel van de commissie, niet in het geding.

Voldoende concurrentie

Eerder dit jaar werd een diepgaand onderzoek gestart door Brussel naar de samensmelting. De vrees bestond dat er niet voldoende concurrentie zou overblijven na de deal tussen de nummer 3 en 4 op de Nederlandse telecommarkt. Dat had kunnen leiden tot hogere prijzen, minder innovatie en uitsluiting van andere telecombedrijven zonder eigen netwerk, zo was de gedachte.

De fusie, die bijna een jaar geleden werd aangekondigd, wordt naar verwachting begin 2019 afgerond. T-Mobile Nederland betaalt eenmalig een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

T-Mobile belooft: onbeperkt abonnement Tele2 blijft ook na overname

Schaalvoordelen

Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op de consumentenmarkt en de zakelijke markt. Het gecombineerde bedrijf hoopt vooral te profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht.

Huidige grote spelers KPN en VodafoneZiggo zullen uitgedaagd blijven worden, zegt het nieuwe fusiebedrijf. Tot het officiële moment van samengaan, blijven T-Mobile en Tele2 naar eigen zeggen ook concurrenten van elkaar en verandert er niets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van