Bedrijven

Massaontslag bij GM: 14.000 banen worden geschrapt

26 november 2018 20:51 Aangepast: 26 november 2018 21:00
Beeld © AFP

General Motors, een van de grootste autobouwers ter wereld, gaat keihard saneren. Volgend jaar sluiten er vijf fabrieken in Noord-Amerika en 14.000 banen moeten verdwijnen.

Op nog onbekende plekken buiten Noord-Amerika zullen ook nog twee fabrieken worden gesloten. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

6 miljard dollar besparen

Het schrappen van de banen en het stilleggen van een aantal fabrieken moet een structurele besparing opleveren van zo'n 6 miljard dollar per jaar. Bovendien wil GM zich klaarstomen voor de toekomst: dat doet het door meer te investeren in elektrisch rijden en een aantal slechtlopende sedan-modellen af te stoten.

Met minder modellen en minder fabrieken denkt het bedrijf de overgebleven productiefaciliteiten efficiënter in te kunnen zetten.

14.000 banen weg

Maar daar hangt dus wel een stevig prijskaartje aan voor het personeel. Liefst 15 procent van de mensen op de loonlijst vliegt eruit, als de plannen doorgaan. Het gaat om 8100 kantoorbanen en zo’n 6000 fabrieksbanen.

De grootste Amerikaanse vakbond voor de auto-industrie, UAW, is woedend en zegt al het mogelijke te gaan ondernemen om GM van gedachten te doen veranderen.

Buy American

In een persbericht haalt de UAW keihard uit naar GM. De bond noemt het besluit hardvochtig en 'een klap in het gezicht' en herinnert GM eraan dat het bedrijf overeind is gehouden tijdens de crisis met belastinggeld van Amerikanen.

Volgens UAW verplaatst GM werk naar goedkopere fabrieken, vooral in Mexico, en roept daarom consumenten op om geen wagens te kopen die niet in de VS zijn gemaakt.

America First

Daarmee echoot de bond een sentiment dat president Trump al langere tijd verkondigd. Zijn America First-beleid is erop gericht om goederen door Amerikaanse handen in Amerika te laten maken.

Het verminderen van auto-importen uit Mexico was dan ook een van zijn speerpunten tijdens de heronderhandelingen over het Nafta-verdrag.

Aan de andere kant lopen de productiekosten voor GM juist op door het beleid van Trump. Het bedrijf schat dat de gestegen aluminium- en staalprijzen, als gevolg van de importheffingen die de president zelf heeft opgelegd, GM dit jaar een miljard dollar kosten.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van