Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Gearresteerde auto-topman Ghosn nu ook ontslagen bij Mitsubishi

26 november 2018 12:23 Aangepast: 26 november 2018 12:45
Carlos Ghosn in betere tijden, hier met bestuursvoorzitter Osamu Masuko van Mitsubishi Motors. Beeld © Getty

Carlos Ghosn, de van zijn voetstuk gevallen grote man achter autobedrijf Nissan, is nu ook de laan uitgestuurd bij het Japanse Mitsubishi Motors. Eerder werd al hij weggestuurd bij Nissan.

Ghosn was voorzitter van de commissarissen bij autoproducent Mitsubishi Motors, een functie die hij ook bij Nissan bekleedde. 

Afgelopen week werd Ghosn gearresteerd op verdenking van gesjoemel met financiële gegevens en misbruik van bedrijfsbezittingen bij Nissan. Ghosn is nog wel topman bij Renault. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ontslag Ghosn: overleeft de alliantie Renault-Nissan?

Grote alliantie

Renault, Nissan en Mitsubishi vormen samen de grootste auto-alliantie ter wereld. Renault heeft 43,4 procent aandeel in Nissan, dat op zijn beurt weer 15 procent heeft in Renault én 34 procent in Mitsubishi Motors.

Ghosn redde destijds, in dienst van Renault, Nissan van de ondergang. Renault nam toen een belang in het Japanse bedrijf, maar nu is Nissan groter dan de Franse moeder.

Fusie Renault - Nissan

De geruchten gaan dat Ghosn werkte aan een fusie tussen Renault en Nissan. Maar bij Nissan zien ze dat niet zitten, schrijft onder meer de Financial Times. De Japanners zouden liever een samenwerking op voet van gelijkheid aangaan.

Corné van Zeijl, beursanalist bij Actiam, vindt het 'bijzonder' dat net op het moment dat Renault werkt aan een overname van Nissan, de belastingzaak rond Ghosn uitlekt. "Dit kan geen toeval zijn", aldus Van Zeijl.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ontwerper stuwt autoverkoop Renault

Verweven

Een en ander zet de verhoudingen onder druk, maar Carlo Brantsen van Carros Magazine zegt tegen RTL Z dat hij ervan is overtuigd dat Renault en Nissan zo met elkaar verweven zijn, dat de alliantie niet meer uit elkaar kan worden gehaald. 

Want, zo zegt hij, Renault is met Nissan en Mitsubishi een wereldomspannend autoconcern geworden onder Ghosn. "Dat hij wegvalt en ook nog op zo'n manier, geeft zorgen, want waarschijnlijk was hij in belangrijke mate een verbindend element."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore