Bedrijven

Gevallen topman Ghosn ontslagen bij Nissan

22 november 2018 15:16 Aangepast: 22 november 2018 15:16
Beeld © AFP

Het bestuur van Nissan heeft de van fraude verdachte topman Carlos Ghosn ontslagen. Ook de Amerikaanse directeur Greg Kelly, die met Ghosn zou hebben samengespannen, moet het veld ruimen.

Het ontslag van de twee mannen werd vandaag besproken tijdens een vergadering van het bestuur, dat unaniem heeft ingestemd met het ontslag van de twee mannen. Dat ontslag was al wel aangekondigd.

Vastgoed

Ghosn, een in Brazilië geboren Libanees, wordt door het Japanse openbaar ministerie verdacht van fraude.

Hij zou met geld van Nissan vastgoed in onder meer Rio, Amsterdam en Parijs hebben gekocht voor zichzelf. Ook zou hij in met hulp van Kelly zijn salaris lager hebben gerapporteerd dan het in werkelijkheid was. 

Commissie

Het bestuur stemde verder voor het oprichten van een speciale commissie. Die zal het advies bestuderen van een onafhankelijke partij die een betere manier van toezicht onderzoekt op het bepalen van de beloning van het bestuur. Die commissie zal ook iemand uit de raad van bestuur voordragen als opvolger van Ghosn. 

Het ontslag van de topman werpt een schaduw over team Nissan-Renault. De twee bedrijven werken intensief samen, aangejaagd door Ghosn. Dat was ondanks grote aarzeling bij Nissan, schrijft Reuters. Bij Nissan is hij dus ontslagen, zowel als voorzitter van de raad van bestuur als als directeur. 

In het persbericht verklaart Nissan dat het trouw blijft aan het partnerschap met Renault en dat alles in het werk gesteld zal worden om de 'mogelijke impact en verwarring' op de samenwerking zo veel mogelijk te beperken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Renault zit in de bak, maar is nog niet ontslagen

Renault

Bij de Franse autobouwer Renault is Ghosn overigens nog gewoon in functie, al worden zijn taken wel tijdelijk gedaan door coo Thierry Bolloré. In het persbericht wordt als reden aangevoerd dat Ghosn 'tijdelijk arbeidsongeschikt' is. Het bedrijf heeft Nissan wel verzocht alle informatie uit het onderzoek naar Ghosn op te sturen.

Of Ghosn mag aanblijven nu hij bij Nissan is ontslagen is onbekend. Renault reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van