Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Nissan onderuit na arrestatie van fraude verdachte autobobo Ghosn

20 november 2018 09:40 Aangepast: 20 november 2018 09:49
De gevallen topman Carlos Ghosn. Beeld © AFP

Beleggers zijn flink geschrokken van het nieuws van de arrestatie van de voorzitter van Nissan, Carlos Ghosn. De koers van het op een na grootste Japanse autobedrijf verloor op de beurs in Tokio bijna 6 procent.

Ghosn, ook topman van Renault en voorzitter van Mitsubishi, werd gisteren gearresteerd op verdenking van miljoenenfraude. Hij zal deze week worden ontslagen, kondigde Nissan gisteren aan. Ook bij Mitsubishi is het einde oefening voor Ghosn.

Het nieuws over de arrestatie is ook terug te zien in de aandelenkoersen van die twee bedrijven. Mitsubishi verloor bijna 7 procent van de beurswaarde, Renault sloot gisteren al met een min van ruim 8 procent. Meteen na de opening van de beurs daalt de koers van het bedrijf verder. 

Alliantie

Het ontslag van Ghosn heeft mogelijk grote gevolgen voor de alliantie tussen Nissan en Renault, schrijft Financial Times.

Ghosn bracht de bedrijven op cultureel en geografisch niveau dichter bij elkaar, tot een van de grootste autobouwers ter wereld. Zeker toen Mitsubishi er in 2016 bijkwam. Het bedrijf liep voorop, mede omdat het zich eerder dan de concurrentie stortte op elektrische auto's, zo schrijft de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Renault opgepakt in Japan voor miljoenenfraude

Vastgoed in Amsterdam

Intussen wordt steeds meer duidelijk over de fraude waar de topman van wordt verdacht. Ghosn zou geld van Nissan, dat bedoeld was voor investeringen, hebben gebruikt voor vastgoed.

Dat zou onder meer zijn geïnvesteerd in huizen in Amsterdam, Rio de Janeiro, Beirut en Parijs, terwijl het bedrijf daar geen zakelijke belangen had, zo schrijft persbureau Bloomberg op basis van Japanse media.

Het aankopen van vastgoed in Brazilië en Libanon zou via een Nederlands dochterbedrijf zijn gegaan, meldt persbureau Reuters. Nissan heeft in Amsterdam meerdere dochterondernemingen gevestigd, onder meer in het Westelijk Havengebied, zo blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel. 

Inkomsten te laag gerapporteerd

Behalve van het oneigenlijke gebruik van bedrijfsgelden, verdenkt het Japanse openbaar ministerie hem ook van fraude.

In een complot waar ook Nissan-directeur Greg Kelly bij betrokken was, zou Ghosn maar de helft van zijn eigenlijke inkomsten (van 88,9 miljoen dollar) over de afgelopen vijf jaar hebben opgegeven bij de Japanse beurstoezichthouder.

Door dit te doen, ontnam Ghosn aandeelhouders van het bedrijf de mogelijkheid een oordeel te vellen over de hoogte van zijn beloning en of die wel in verhouding zijn met zijn prestaties, legt Tory Ibayashi van zakenbank UBS uit aan Reuters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore