Bedrijven

Topman Renault opgepakt in Japan voor miljoenenfraude

19 november 2018 15:15 Aangepast: 19 november 2018 17:45
Renault-topman Carlos Ghosn (l) met de Franse president Emmanuel Macron. Beeld © AFP

Carlos Ghosn, de voorzitter van Nissan en ceo van Renault, is gearresteerd door de Japanse politie. Ghosn wordt ervan verdacht voor miljoenen gefraudeerd te hebben. Ook een andere Nissan-directeur, Greg Kelly, is opgepakt.

Dat bevestigde Nissan-ceo Hiroto Saikawa zojuist op een persconferentie over het schandaal bij de Japanse automaker.

Gesjoemel met salarissen

Ghosn en Kelly hebben jarenlang gesjoemeld met hun salarissen. In de officiële documenten die bij de beurstoezichthouder werden gedeponeerd deden zij het voorkomen alsof zij veel minder verdienden dan werkelijk het geval was.

Nissan heeft de afgelopen maanden intern onderzoek naar de zaak gedaan na een melding van een klokkenluider.

Meer gesjoemel

Het sjoemelen met salarisgegevens was niet het enige smerige zaakje waar de mannen in verwikkeld waren. Volgens Nissan misbruikte hij ook bedrijfsmiddelen en was Kelly daarbij betrokken.

Tijdens de persconferentie zei Saikawa onder meer dat Ghosn investeringsbudget van het bedrijf heeft misbruikt, schrijft Bloomberg. Details daarover ontbreken voorlopig nog.

Nissan is van plan om beide mannen nog deze week officieel te ontslaan.

Koersval

Het nieuws is niet alleen extreem pijnlijk voor Nissan, maar ook voor de Franse automaker Renault. De fabrikanten hebben een zeer nauwe samenwerking met elkaar en Ghosn is ook de ceo van Renault, naast zijn directeurs- en voorzittersfunctie bij Nissan.

De aandelenkoersen van beide bedrijven dalen dan ook hard vandaag. Het aandeel Renault aan de Franse beurs kelderde aanvankelijk zelfs met 15 procent. De koers van het aandeel sloot maandag zo’n 8,4 procent lager.

Hoofdpijn voor Macron

Niet alleen beleggers in Renault zijn daarvan de dupe, ook de Franse staat zit met de problemen in zijn maag. Frankrijk heeft namelijk 15 procent van de aandelen Renault in handen.

De Franse president Emmanuel Macron liet weten dat de Franse Staat 'enorm waakzaam' is wat betreft de stabiliteit van Renault. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van