Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

VolkerWessels op laagste koers ooit na wéér afboeking op sluis

15 november 2018 13:10 Aangepast: 15 november 2018 13:33
VolkerWessels ging in mei vorig jaar naar de beurs, maar de koers ligt nu al 35 procent onder de introductiekoers. Beeld © ANP

Wederom moet bouwer VolkerWessels afboeken op de zeesluis bij IJmuiden. Dit keer gaat het om 5,5 miljoen euro. De winst stijgt wel in het derde kwartaal, maar de winstgroei wordt gedrukt door de afboeking. Ook verlaagt de bouwer de vooruitzichten voor heel 2018.

De sluis blijft een hoofdpijnproject voor VolkerWessels en trouwens ook voor branchegenoot BAM, waarmee VolkerWessels samenwerkt. Vorig jaar leverde de sluis voor VolkerWessels al een tegenvaller op van 67,5 miljoen op en dit jaar is daar nog eens 37 miljoen euro bijgekomen.

De afboeking die nu bekend is geworden komt door financiële problemen bij een belangrijke Koreaanse aannemer en door hogere kosten die de bouw van de sluis met zich meebrengt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeesluis IJmuiden ruim 2 jaar vertraagd, strop voor BAM en Volker

Winst groeit

Toch stijgt de ebitdawinst (de winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) in het derde kwartaal. Inclusief de voorziening voor de sluis groeit die van 65 miljoen euro tot 69 miljoen euro. Als je het effect van de voorziening eruit haalt, is er zelfs sprake van een toename tot 74 miljoen euro.

Over de eerste negen maanden gemeten stijgt het resultaat zonder voorzieningen op de sluis met bijna een kwart tot 89 miljoen euro, maar inclusief de voorzieningen daalt de nettowinst met 15 procent.

Meer tegenvallers?

Sommige analisten, zoals die van Kepler Cheuvreux, vrezen dat er misschien nog meer voorzieningen aan zitten te komen voor het bedrijf. De koers van VolkerWessels keldert met bijna 7 procent. Daarmee staat de koers op het laagste punt sinds het medio mei vorig jaar weer naar de beurs ging.

Toch is er ook positief nieuws te melden. Zo steeg de omzet in de eerste drie kwartalen met 5 procent tot 4,2 miljard euro. Verder zat het orderboek van de bouwer naar eigen zeggen nog nooit zo vol. VolkerWessels heeft nog voor bijna 8,9 miljard euro aan werk op de plank liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pas op met beursgang VolkerWessels'

Winstwaarschuwing

Voor het hele jaar rekent het bouwbedrijf verder op een bedrijfsresultaat (ebitda) van 250 miljoen euro. Dat is inclusief de impact van OpenIJ. Daarmee is VolkerWessels minder positief dan in een eerdere raming, want bij de halfjaarcijfers ging het bedrijf nog uit van een ebitdawinst die op hetzelfde niveau of iets boven de 265 miljoen euro voor heel 2017 zou liggen. 

VolkerWessels handhaaft wel het interimdividend op 0,28 euro per aandeel. Ook voor heel 2017 wil VolkerWessels het dividend gelijk houden, op 1,05 euro per aandeel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van