Bedrijven

Gesprek Rutte haalt niets uit, Alibaba kiest niet voor Nederland

13 november 2018 11:20 Aangepast: 13 november 2018 12:18
Alibaba-topman Jack Ma met koning Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek van de Oranjes in 2015. Beeld © ANP

Techgigant Alibaba kiest toch voor de Belgische stad Luik om het Europese distributiecentrum te vestigen, ondanks een lobbypoging van premier Mark Rutte bij topman Jack Ma deze zomer.

De Chinese gigant is al begonnen in Luik, zegt Terry von Bibra, bij het bedrijf verantwoordelijk voor Europa, tegen het Financieele Dagblad. Volgens hem zijn er zelfs al artikelen vanuit China naar Luik gevlogen voor Singles Day. Dat jaarlijkse koopjescircus van het bedrijf was afgelopen zondag.  

Het bedrijf met een beurswaarde van zo'n 330 miljard euro bouwt wereldwijd vijf distributiecentra, met als doel om bestellingen binnen 72 uur bij de klant te krijgen.

Jack Ma in het Torentje

Voor Europa ging de voorkeur uit naar Luik, maar in augustus van dit jaar probeerde het Nederlandse kabinet het Chinese bedrijf te verleiden toch voor Nederland te kiezen, meldde het FD. De komst van Alibaba zou banen opleveren voor Nederland.

In het Torentje ontving premier Mark Rutte toen onder meer toenmalig topman Jack Ma, bevestigde minister Wiebes onlangs bij beantwoording op Kamervragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel gezocht: Nederland populair voor distributiecentra

Deur op een kier

Die lobby lijkt nu vruchteloos, al houdt topman Von Bibra nadrukkelijk de optie open dat er alsnog iets anders van het bedrijf in Nederland kan komen. Wat dat zou worden, daar laat hij verder niets over los.

Hij refereert aan een uitspraak van de inmiddels gepensioneerde topman Jack Ma, die Nederland een 'extreem belangrijk land met een rijke handelsgeschiedenis' zou hebben genoemd. In 2015 liet Ma zich ook al lovend uit over Nederland, tijdens het staatsbezoek van het koninklijk paar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van