Bedrijven

Ondernemers laten zak geld met brexit-subsidie van ministerie liggen

12 november 2018 10:38 Aangepast: 12 november 2018 10:39
In de haven van Rotterdam vinden de brexit-voorbereidingen al langer plaats. Beeld © ANP

Het ministerie van Economische Zaken heeft 4 miljoen euro klaarliggen voor mkb'ers die advies willen over brexit en daarvan is tot nu toe 10.000 euro uitgekeerd. Slechts tien mkb'ers hebben een zogenaamde brexit-voucher aangevraagd.

In totaal hebben vier ondernemers subsidie gekregen voor advies over zakendoen met het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Zes mkb'ers hebben deze zogenaamde brexit-voucher aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Dagblad (AD) opvroeg bij het ministerie van Economische Zaken.

Een woordvoerder van het ministerie noemt het 'erg weinig'. Het kabinet heeft 3,95 miljoen euro voor de vouchers uitgetrokken en tot nu toe is daar dus slechts 0,25 procent daarvan uitgekeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers slecht voorbereid op gevolgen brexit

Advies over transport 

De subsidie dekt tot 50 procent van de kosten die een bedrijf maakt om zich voor te bereiden op brexit, met een maximum van 2500 euro. Mkb'ers kunnen bijvoorbeeld advies krijgen over de gevolgen voor transport of alternatieve afzetmarkten.

Jan Boers van pannenkoekenfabrikant Cérélia Nederland is één van de ondernemers die wel gebruik maakte van de voucher. Boers verkoopt voorgebakken poffertjes en pannenkoeken aan supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

'Blij met de hulp'

Hij was bang dat zijn verse producten minder lang houdbaar zouden zijn, omdat de grenscontroles naar het Verenigd Koninkrijk langer gaan duren. Daarom vroeg hij advies en hij zegt dat hij blij is met de hulp.

"Uit de scan bleek dat we echt moesten kijken naar een speciale regeling die je bij de douane kan aanvragen", vertelt hij. De adviseur vertelde hem dat hij de status van Authorised Economic Operator (AEO) kon aanvragen. Hiermee krijgen zijn vrachtwagens voorrang bij douanecontroles.

Website wordt wel bezocht

Het ministerie van Economische zaken weet niet waarom zo weinig bedrijven gebruik maken van de subsidie. De speciale ondernemerswebsite over brexit wordt volgens het ministerie 'wel goed bezocht'. Zo'n 25.000 ondernemers vulden de ‘Impact Scan’ in sinds eind maart 2018. Die online tool laat mkb'ers zien welke gevolgen brexit voor hun bedrijf kan hebben.

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vindt het 'zorgwekkend' dat er zo weinig subsidie is aangevraagd. Volgens de organisatie bereiden mkb'ers zich onvoldoende voor op brexit en kan zo'n subsidie zeker helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Kans op harde brexit stijgt: 'Ondernemer moet no-regret-beleid voeren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van