Na het weekend komt er meer duidelijkheid over een mogelijke doorstart van het failliete Slotervaartziekenhuis. Er is een geïnteresseerde met een dusdanig serieus bod dat die een boekenonderzoek mag doen.
Dat onderzoek naar de financiën van het ziekenhuis zal dit weekend gebeuren, laat het ziekenhuis weten in een persbericht. Er waren meer kandidaten die interesse hadden om (delen van) het Slotervaartziekenhuis over te nemen.
Maar deze partijen zijn afgevallen, de curatoren geven de voorkeur aan een overnamepartij die het grootste deel van de zorg op de huidige locatie in stand zal houden. Bij de afweging om voor nu maar met één partij verder te praten heeft ook de hoogte van de eerste biedingen een rol gespeeld.

IJsselmeerziekenhuizen
Bij de andere failliete ziekenhuisgroep, de IJsselmeerziekenhuizen, lijkt de kans op een doorstart groter. Afgelopen woensdag lieten de curatoren die dat faillissement afhandelen weten dat er wordt onderhandeld met 'diverse serieuze kandidaten'.
Er zijn tien kandidaten die volgens de curatoren wel met een deel van de zorginstelling in de Flevopolder verder willen gaan.
Daarvan zijn er drie die hun plannen ook publiekelijk bekend hebben gemaakt: het St Jansdalziekenhuis in Harderwijk, de Antonius Zorggroep in Sneek, en het private onderneming Cardiologen Centra Nederland (CCN).
Belofte Bruins
Wie er ook met het beste bod komt, die partij kan een zak geld van de overheid tegemoet zien. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) heeft de overname-kandidaten beloofd dat er vanuit het ministerie geld beschikbaar is. "Die budgetten zijn normaal niet voor een ziekenhuis als Lelystad beschikbaar, daar moeten de regels voor aangepast worden", aldus Bruins.
Het gaat namelijk om de zogenaamde beschikbaarheidbijdrage die ministerie kan geven aan gevoelige ziekenhuizen. Dat zijn ziekenhuizen die niet voldoen aan de 45-minutennorm, die bepaalt dat iedere Nederlander binnen drie kwartier een ziekenhuis moet kunnen bereiken bij een spoedgeval.
Geld om verliezen op te vangen
Dit soort ziekenhuizen krijgt dan geld om de verliezen die het lijdt door het open houden van bijvoorbeeld de spoedeisende hulp, op te vangen. Het gaat om maximaal 2,3 miljoen euro voor de spoedeisende hulp en 2 miljoen voor de afdeling verloskunde volgend jaar, laat de NZa weten.
De IJsselmeerziekenhuizen vallen niet in de categorie die hier voor in aanmerking komt, maar Bruins gaat ervan uit dat de Tweede Kamer wel instemt met het veranderen van de regels. Het was namelijk de Kamer zelf die erop aandrong dat de minister alles zou doen om acute en verloskundige hulp te behouden.
Nevelen
Hoe de onderhandelingen op dit moment verlopen, is onduidelijk. Het advocatenkantoor van de curatoren verwijst naar het ziekenhuis voor meer informatie, de woordvoerder daar was niet direct bereikbaar voor commentaar.
Minister Bruins verwacht uiterlijk maandag meer duidelijkheid te hebben.