De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst Fiod is nieuwe witwaspraktijken op het spoor in de financiële sector in Nederland. Daarbij waarschuwt de dienst ook nadrukkelijk banken die niet goed genoeg controleren op witwassen.
Dat meldt Fiod-directeur Hans van der Vlist vrijdag in een interview met het FD. In september trof ING een schikking met het Openbaar Ministerie over een grote zaak rond witwaspraktijken. De bank moest daarbij 775 miljoen euro betalen en gaf toe ernstig tekort te zijn geschoten.
Toen zei het OM al dat de compliance-afdeling, die bij de bank moet toezien op het naleven van wet- en regelgeving, fors onderbezet was. Daarnaast was het systeem om transacties te monitoren zo ingesteld dat slechts een beperkt aantal verdachte transacties, die kunnen duiden op witwassen, werd geregistreerd.

In het FD zegt Fiod-directeur Van der Vlist dat hij van de hele bankensector verwacht dat ze zelf initiatief nemen om een tweede ING-schandaal te voorkomen. Zo wil Van der Vlist dat het aantal meldingen door banken van verdachte transacties omhoog gaat.
Wie niet tegenwerkt, werkt mee
Van der Vlist zegt dat de dienst zich sinds 2013 meer richt op facilitators in plaats van op incidenten. Daarmee doelt hij op degenen die het mogelijk maken om geld wit te wassen. Door zich op die facilitators te richten krijgt de dienst een beter overzicht van witwaspraktijken.
Alle financiële instellingen die niet hun uiterste best doen om witwassen te bestrijden, werken daar volgens Van der Vlist als ‘facilitator’ aan mee. Hij roept banken op om hun verantwoordelijkheid als poortwachter te nemen en alerter te zijn op criminele geldstromen die door hun systemen lopen.