Bedrijven

Omzet en winst ABN Amro verder omhoog dan verwacht

07 november 2018 07:39 Aangepast: 07 november 2018 08:42
ABN-topman Kees van Dijkhuizen met Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken. Beeld © ANP

ABN Amro heeft een sterk kwartaal achter de rug. De omzet en winst stegen en zelfs harder dan analisten vooraf hadden verwacht. Dat was onder meer te danken aan het feit dat de bezuinigingsprogramma's van de bank hun vruchten afwerpen.

Voor iedere euro die ABN verdiende was het 53 cent kwijt in het afgelopen kwartaal, meldt de bank. Een jaar eerder was dat nog 57 cent.

Winst omhoog

Dat draagt bij aan een winst van 725 miljoen euro, 8 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. Er was gerekend op een winst 614 miljoen. 

Ook de omzet was met een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar tot 2,3 miljard hoger dan de 2,2 miljard die analisten hadden verwacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sanering maakt einde aan ambities zakenbank ABN Amro

Afschrijvingen op slechte leningen

De bank profiteert van de bloeiende economie, het bedrag dat het moest afschrijven op slechte leningen steeg weliswaar fors in vergelijking met een jaar eerder, maar kwam lager uit dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar. De pijn zat hem in het afgelopen kwartaal vooral in de scheepsindustrie en de energiesector. 

Verder stopt de bank 27 miljoen euro in de pot voor afvloeiingsregelingen voor de zakenbankiers. In het vorige kwartaal kondigde de bank aan te gaan snijden bij de zakelijke tak, waardoor er 250 banen verdwijnen. In totaal heeft de bank dit jaar 60 miljoen euro opzij gezet voor reorganisaties. 

Meer bankervaring in RvC

De bank voert verder wijzigingen door in de Raad van Commissarissen. Steven ten Have en Frederieke Leeflang vertrekken, de bank draagt Anna Storåkers en Michiel Lap voor als hun vervangers. 

De bank is blij met mensen met meer bankervaring in het toezichtshoudende orgaan, aldus voorzitter van de raad van commissarissen Tom de Swaan. Lap heeft een verleden in de Londense bankenwereld, waar hij onder andere werkte voor de grote Amerikaanse banken Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Nordea

De voordracht van Anna Storåkers is opmerkelijk. Ze werkte in de afgelopen negen jaar voor de Zweedse bank Nordea, dat in 2016 nog openlijk flirtte met ABN Amro met het oog op een fusie, die vanwege de machtsverhoudingen zou neerkomen op een overname. 

De benoeming is pikant, vindt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Dat ABN haar nu binnenhaalt, kan volgens hem op twee zaken duiden. "Aan de ene kant kan het zijn dat ABN expertise in huis wil halen om zich Nordea van het lijf te houden, aan de andere kant is het wellicht juist bedoeld om de Scandinaviërs beter te leren kennen." 

De bank hoeft volgens hem niet bang te zijn dat er een Paard van Troje is binnengehaald. "Uit het persbericht lijkt eerder dat ze gedwongen is om weg te gaan bij de bank", analyseert Veenstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van