Bedrijven

Shell legt onderzoek naar olievelden Iran stil om sancties VS

06 november 2018 11:53 Aangepast: 06 november 2018 11:55
Het tekenen van de afspraak in 2016 door Hans Nijkamp (links aan tafel), vice-president van Shell, in Teheran. Beeld © EPA

Oliemaatschappij Shell trekt zich voorlopig terug uit Iran. Het bedrijf onderzocht of het rendabel is om olie en gas te winnen in het land, maar zet die 'on hold' onder druk van de Amerikaanse sancties.

"Na de recente geopolitieke ontwikkelingen, heeft Shell besloten om haar Iran-gerelateerde activiteiten op te schorten tot nader order", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. Hoe groot de projecten zijn of wanneer het besluit genomen is, wil hij niet zeggen. 

Met het besluit volgt Shell het voorbeeld van het Franse Total, dat in augustus de deal om gas te winnen in het land cancelde. Dat was volgens de Iraanse minister voor Petroleum vanwege het Amerikaanse dreigement van strengere sancties, schrijft Reuters. Die sancties zijn sinds gisteren van kracht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran legt 'zinloze' Amerikaanse sancties naast zich neer

Afwachten

Dat Shell de activiteiten in Iran opschort is een logisch gevolg van de strengere sancties van de Verenigde Staten, zeggen experts. "Dat zie je bij alle grote bedrijven die business doen in de VS", zegt Hans van Cleef, econoom van ABN Amro. "Omdat olie wordt afgerekend in dollars, word je sowieso geraakt door de sancties."

"Alle bedrijven die zakendoen in Iran, zullen even afwachten nu om te kijken wat dit betekent", legt Van Cleef uit. 

'Vingers niet aan branden'

De straffen als je die sancties overtreedt wegen zwaarder dan de eventuele opbrengsten uit Iran, en dan is de keuze snel gemaakt. "Dan denken bedrijven: hier gaan we onze vingers niet aan branden, dat is slecht voor onze aandeelhouders", zegt Lucia van Geuns, energie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies.

Shell sloot in december van 2016 een deal met de Iraanse staatsoliemaatschappij National Iranian Oil Company (NIOC) en het ministerie van Petroleum voor hulp bij onderzoek op drie locaties. In 2017 werden de overeenkomsten nog verlengd, blijkt uit extra informatie van Shell bij het meest recente jaarverslag.

Behoefte aan expertise

Iran heeft vanwege de jarenlange strenge handelssancties een van de grootste voorraden olie en gas ter wereld. Toen de sancties werden versoepeld in 2015, wilden alle grote oliemaatschappijen graag aan de slag in het land.

Die waren ook meer dan welkom, omdat in het land zelf vanwege de boycot geen technische kennis en geld was om al die reserves uit de grond te halen, legt Van Geuns uit. "Het gaat ook om oudere velden, waar met nieuwe technieken meer olie uit gehaald zou kunnen worden." 

Voorzorgsmaatregelen

Om aan de slag te mogen, moesten oliemaatschappijen wel hard onderhandelen. "In Iran weten ze van de hoed en de rand: die weten wel hoe ze geld uit hun olie- en gasvoorraden moeten halen", zegt Van Geuns. Het is volgens haar een mogelijke verklaring voor het prille stadium van de onderhandelingen tussen Shell en de Iraniërs.

Shell ging bij het aangaan van de contracten overigens al heel omzichtig te werk om ervoor te zorgen dat het geen Amerikaanse sancties zou schenden. Alle activiteiten in Iran, tot het betalen van hotels en reisverzekeringen voor personeel, zijn via dochterbedrijven van Shell gegaan die niet in de VS actief zijn en in andere valuta dan dollars, schrijft het bedrijf in een bijlage bij het jaarrapport.

Daaruit blijkt ook dat Shell tot dit jaar in ieder geval nog geen omzet of winst haalde uit de Iraanse contracten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van