Bedrijven

Transavia krijgt 500 vluchten in schoot geworpen door vertrek Ryanair

05 november 2018 15:57 Aangepast: 05 november 2018 17:11
Een vliegtuig van Transavia op Eindhoven Airport. Beeld © ANP

Het opdoeken van de Ryanair-basis op het vliegveld van Eindhoven is goed nieuws voor de concurrentie. De Hongaarse prijsvechter Wizz Air en het Nederlandse Transavia mogen in het gat springen.

Ryanair heeft per vandaag de basis op Eindhoven Airport gesloten, waardoor vliegtuigen van de Ierse maatschappij niet meer mogen overnachten op het vliegveld. Dat betekent ook dat er minder vluchten uitgevoerd kunnen worden en dus geeft Ryanair start- en landingsrechten terug.

1000 slots in de aanbieding

Voor dit winterseizoen levert Ryanair 1000 van zijn 6615 start- en landingsrechten (slots) in, bevestigt een woordvoerder van het vliegveld. Die slots worden nu verdeeld onder twee maatschappijen die op de wachtlijst stonden: Transavia en Wizzair. Voor die slots hoeven de maatschappijen trouwens niet te betalen.

Beide bedrijven krijgen de helft van de vrijgekomen rechten, zegt de woordvoerder. In theorie kan Transavia daardoor 11 procent meer vluchten uitvoeren. Op dit moment heeft de maatschappij namelijk 4500 slots beschikbaar, dat worden er 5000.

Kansen pakken

"We gaan kijken of we die in kunnen vullen", zegt een woordvoerder van Transavia daarover. De maatschappij heeft zijn vliegrooster voor het komende seizoen al gemaakt, dus er moet nog worden bekeken of er voldoende personeel en vliegtuigen beschikbaar zijn om de slots in te vullen.

Maar, zegt de woordvoerder erbij: "Elke kans die je hebt wil je natuurlijk nemen." 

Wizzair reageerde niet op een verzoek voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van