Bedrijven

PostNL verhoogt prijzen: postzegel volgend jaar 4 cent duurder

05 november 2018 06:59 Aangepast: 05 november 2018 09:09
PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen (L) overhandigt een speciale postzegel ter ere van 100 jaar De Stijl aan de Haagse burgemeester Paulien Krikke. Beeld © ANP

De postzegel voor brieven in Nederland kost vanaf januari 0,87 euro. Dat is nu nog 0,83 euro.

De verhoging is binnen de marge die het bedrijf kreeg van toezichthouder ACM. PostNL mocht de prijs met 14,2 procent verhogen, wat omgerekend een verhoging van 11 cent zou hebben betekend. De 4 cent is omgerekend een verhoging van nog geen 5 procent.

PostNL-ceo Herna Verhagen beloofde in augustus al dat het bedrijf niet alle ruimte zou benutten die de Autoriteit Consument en Markt hen gaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Postzegel kan volgend jaar 11 cent duurder worden

'Gematigd verhogen'

Het basistarief voor brieven naar het buitenland wordt 1,45 euro, dat was 1,40 euro. Het tarief voor de postzegelcode blijft 0,83 euro. Bij frankeren met de frankeermachine verandert het tarief van 0,77 euro naar 0,81 euro.

Een pakket versturen blijft 6,95 euro, de prijs voor een aangetekende brief gaat met 5 cent omhoog naar 8,45 euro, meldt de ACM.

"Het gematigd verhogen van de postzegelprijs is nodig om de post voor iedereen in Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden'', aldus Resi Becker, directeur Mail Nederland in een persbericht.

Decemberzegel

De decemberzegel is ook dit jaar 0,05 euro goedkoper dan de reguliere postzegel van 2018, zo meldt PostNL verder. Het gaat daarbij om 0,78 euro voor kerstpost tot 50 gram. De decemberzegels zijn vanaf 5 november te verkrijgen.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks vast met hoeveel procent de tarieven voor het basispakket aan postdiensten mogen stijgen. Dit jaar mocht PostNL de prijzen met maximaal 14,2 procent verhogen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van