Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Ryanair heeft lak aan de rechter: wil 16 piloten toch ontslaan

02 november 2018 14:50 Aangepast: 02 november 2018 14:51
Een demonstratie van Ryanair-personeel in Madrid. Beeld © EPA

Ryanair heeft gisteravond een brief gestuurd naar de piloten die nog niet op het aanbod waren ingegaan om zich over te laten plaatsen naar een ander land. Het geeft twee opties: alsnog 'vrijwillig' verplaatsen of ontslag. Daarmee negeert Ryanair de uitspraak van de Nederlandse rechter.

Die oordeelde gisteren dat Ryanair niet eenzijdig mag besluiten dat de piloten die nu nog op Eindhoven zijn gestationeerd moeten verhuizen naar het buitenland. Bovendien zei de rechter dat Ryanair het loon van de vliegers gewoon moet doorbetalen, zelfs als zij niet kunnen worden ingezet op vluchten als de basis is opgeheven.

'Vrijwillige' overplaatsing

In de brief aan de piloten schrijft Ryanair dat de piloten eerdere brieven mogen negeren als daaruit zou blijken dat er over gegaan zou worden tot eenzijdige overplaatsing. Dus gooit het bedrijf het over een andere boeg:

"We hebben u een basis transfer aangeboden en als u kiest om dit niet te accepteren als een vrijwillige overplaatsing dan zal dit ertoe leiden dat u boventallig wordt nadat de basis in Eindhoven sluit."

Ryanair geeft de piloten tot 18.00 uur vandaag om in te gaan op het aanbod. Doen ze dat niet, dan start het bedrijf de ontslagprocedure.

Pilotenvakbond woedend

Pilotenvakbond VNV is woedend over de brief. De vakbond wijst erop dat van vrijwilligheid geen sprake is, als het alternatief ontslag is. "De uitspraak van de kortgedingrechter is glashelder en laat geen ruimte voor het ontslaan van de vliegers omdat ze niet zouden ingaan op het aanbod van Ryanair."

"Dit is iets uit de trukendoos van Ryanair", zegt Joost van Doesburg van de VNV. "Ontslag van de piloten kan niet, de rechter is daar duidelijk over geweest." Volgens Van Doesburg heeft Ryanair 'geen enkel respect voor de werknemers' en is de brief bedoeld om de werknemers onder druk te zetten.

Hij laat weten dat de zestien piloten die zijn aangesloten bij de bond in ieder geval geen gehoor zullen geven aan de oproep, maar erkent dat daarmee de druk gigantisch oploopt. "En daar doet Ryanair het om. Ze kijken wanneer de mens breekt."

Miniatuurvoorbeeld
Meer bij RTL Z

Ryanair-personeel verhuist gedwongen: 'Ze hebben geen respect voor mensen'

Harde werkgever

Ryanair heeft al veel langer de reputatie een buitengewoon harde werkgever te zijn, waar de werknemers relatief weinig betaald krijgen en slecht worden behandeld.

Daardoor ligt het bedrijf in heel Europa overhoop met vakbonden, wat soms lijdt tot gênante vertoningen. Zo haalde het bedrijf zich onlangs nog een privacyklacht van Portugees personeel op de hals, nadat het zonder toestemming beveiligingsbeelden online had gezet.

Daarop zou blijken dat de crew, die was gestrand op een Spaans vliegveld en geen onderdak van de werkgever kreeg, een foto in scene had gezet. Op de foto was te zien dat een aantal crewleden op de vloer van het vliegveld lag te slapen.

Dictatuur

Toen Ryanair op 1 oktober besloot om krap een maand later de basis in Eindhoven te sluiten, werden er ook zonder pardon mensen op straat gezet, wat tot schrijnende situaties leidde. Zo was een stewardess van 20 net verhuisd naar Eindhoven en had zelf haar opleiding betaald, toen ze er na een maand al uit werd gegooid zonder enige vorm van compensatie.

Een piloot van Ryanair noemde zijn eigen werkgever tijdens de rechtszaak zelfs een 'perfect georganiseerde dictatuur'. Geen enkele piloot werkt dan ook voor zijn plezier voor het bedrijf, zegt Van Doesburg. Maar er zijn nu eenmaal niet veel banen in Nederland voor piloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van