Bedrijven

Techreus Alibaba stelt groei naar beneden bij, onzeker over economie

02 november 2018 13:55 Aangepast: 02 november 2018 14:27
Alibaba-oprichter Jack Ma. Beeld © AFP

De Chinese internetgigant Alibaba heeft zijn prognose naar beneden bijgesteld wegens onzekere economische omstandigheden. De jaaromzet zal naar verwachting 4 tot 6 procent lager uitvallen dan eerder verwacht.

Volgens het bedrijf komt de jaaromzet uit tussen de 54,5 miljard dollar (47 miljard euro) en 55,7 miljard dollar, blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf). 

In thuisland China heeft het last van een dalend consumentenvertrouwen als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Mede-oprichter Jack Ma, de rijkste man van China, waarschuwde in september al dat de handelsoorlog 20 jaar zou kunnen duren en dat Alibaba daar flink last van zou kunnen krijgen.

En dan is er nog de concurrentie van goedkopere onlinemarktplaatsen als JD.com en Pinduoduo. 

Nettowinst vijf procent hoger

Hoewel de omzet afgelopen kwartaal lager uitviel dan verwacht, bedroegen de totaalopbrengsten in de drie maanden tot en met september 12,4 miljard dollar, een stijging van 54 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst kwam vijf procent hoger uit op ruim 2,6 miljard dollar.

Alibaba is allang niet alleen meer een gigantische webwinkel, maar heeft ook clouddiensten en een mediatak die onder andere video-on-demand aanbiedt. Maar alle winst moet nog steeds van de traditionele webwinkel komen.

Clouddiensten en innovaties

De core business zette het afgelopen kwartaal een winst van 23 miljard yuan in de boeken (2,9 miljard euro). De clouddiensten, digitale media en andere innovaties kosten voorlopig alleen maar geld.

De omzet uit de clouddiensten van het bedrijf groeide het afgelopen kwartaal met 90 procent. Ondanks dat die goed was voor een omzet van ongeveer 721 miljoen euro, was die nog verlieslatend. 

Toch werd het bedrijf vorig kwartaal al vierde speler in die wereldwijde markt voor clouddiensten, ten koste van IBM. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Jack Ma, China's rijkste man, gaat met pensioen bij Alibaba

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van