Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Resultaat Corbion daalt 21 procent in derde kwartaal

02 november 2018 10:50 Aangepast: 02 november 2018 10:50
Recycling van bioplastic. Beeld © Youtube

In het derde kwartaal daalde het resultaat van voedingsconcern Corbion met bijna 21 procent. Lichtpuntje is dat het verlies bij het onderdeel Innovation Platforms dit jaar lager zal uitvallen dan eerder gedacht.

Corbion?

Het grootste onderdeel van Corbion is de divisie die zich richt op voedingsingrediënten en melkzuurtoepassingen voor de voedings-, chemische en farmaceutische industrie.

De voedingsingrediënten worden geleverd voor onder meer de productie van dranken en snoep. Melkzuur wordt gemaakt van suiker en wordt gebruikt voor het maken van onder meer bioplastic, medicijnen en medische toepassingen.

Verder heeft Corbion het onderdeel Innovation Platforms. Dit richt zich op het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor biotechnologie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aandelen zijn veel goedkoper, moet je nu kopen?

Lagere winst

De omzet van Corbion, actief in voedingsingrediënten en melkzuur, steeg in het derde kwartaal wel, met 3,9 procent tot 227 miljoen euro. Maar daaruit wist Corbion minder winst te halen.

De ebitda-winst (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) exclusief eenmalige posten daalde met 20,9 procent tot 32,9 miljoen euro. Dat kwam door hogere grondstofkosten, maar ook door hogere heffingen en vrachtkosten.

Die kosten kunnen niet meteen worden doorberekend aan klanten. Voor die grondstofkosten betaalt Corbion namelijk de huidige marktprijs, terwijl de prijs aan de klanten vaak langer van tevoren wordt afgesproken. Valuta-effecten zorgden ook voor een negatief effect.

Beleggers zijn ontevreden over de cijfers. In een hogere beurs daalt de koers van Corbion.

Eerste drie kwartalen

Over de eerste negen maanden gemeten daalde de omzet met ruim 2 procent tot 666 miljoen euro. Maar zonder een negatief valuta-effect was er juist een toename van bijna 3 procent.

Het ebitda-resultaat zonder eenmalige posten over de eerste drie kwartalen daalde met bijna 20 procent. De 'autonome daling', waarin de negatieve effecten van de wisselkoers en grondstofprijzen niet worden meegeteld, bedroeg slechts 1,1 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beursspel Aflevering 11 - Duurzaam beleggen

Lager verlies bij Innovation

Corbion denkt dat de autonome omzetgroei in het tweede halfjaar hoger uitvalt dan in de eerste helft. De marge is naar verwachting in de tweede helft lager dan in de eerste zes maanden, mede door hogere grondstoffenkosten en investeringen.

Voor de kleinere divisie Innovation Platforms denkt Corbion dat dit jaar een operationeel verlies wordt geleden van 30 miljoen tot 35 miljoen euro. Dat is minder dan het eerder verwachte verlies van tussen de 35 en 40 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van