Bedrijven

Ryanair: sluiting basis Eindhoven gaat gewoon door

01 november 2018 15:30 Aangepast: 01 november 2018 15:31
Ryanair-topman Michael O'Leary. Beeld © AFP

Ondanks dat de rechter in Den Bosch vandaag heeft gezegd dat het besluit van Ryanair om de basis in Eindhoven te sluiten 'ongeldig' was, zet de Ierse vliegmaatschappij zijn plannen gewoon door. Op 6 november sluit de basis op Eindhoven.

Dat laat Ryanair weten in een korte reactie aan RTL Z.

De rechter oordeelde vandaag dat Ryanair zestien Nederlandse piloten niet eenzijdig naar het buitenland mag verplaatsen. De piloten zijn nu nog gevestigd op de basis in Eindhoven.

Ongeldig besluit, maar sluiting basis niet verboden

De piloten kregen op 1 oktober te horen dat zij vanaf 6 november in een ander land zouden worden gestationeerd omdat de basis in Eindhoven wordt gesloten. Volgens Ryanair moet de basis worden gesloten om bedrijfseconomische redenen, maar volgens de piloten is het een wraakactie vanwege de stakingen.

Volgens de rechter heeft het daar inderdaad alle schijn van en wist Ryanair niet aan te tonen dat bedrijfseconomische omstandigheden de reden zijn voor de sluiting. De rechtbank noemt het besluit tot sluiting van de basis dan ook ongeldig en Ryanair zijn bevoegdheden heeft misbruikt.

Daarom mogen de piloten niet gedwongen verplaatst worden naar een basis in het buitenland. Maar hoewel de rechter dus van oordeel is dat de sluiting van de basis 'ongeldig' is, wordt dat uiteindelijk in het vonnis niet expliciet verboden.

Ryanair blij

Die ruimte heeft Ryanair blijkbaar ook gezien. De sluiting van de basis gaat dus gewoon door, wat betekent dat de vliegtuigen daar niet meer standaard gestationeerd zullen zijn, maar de piloten wel. De verwachting is dat daardoor 15 procent van de vluchten van Ryanair komt te vervallen. Omdat de vliegtuigen niet mogen overnachten in Eindhoven, kunnen de vroegste vluchten vanaf die luchthaven niet worden uitgevoerd.

In een eerste reactie liet Ryanair nog weten dat het in beroep zou gaan tegen de uitspraak, maar even later volgde een herziene reactie waarin het bedrijf juist zegt dat het de uitspraak verwelkomd omdat het de sluiting van de basis niet verbiedt.

Boventallig

Over de piloten zegt Ryanair: "Alle piloten en cabinepersoneel hebben een aanbod gehad voor een overplaatsing, met behoud van senioriteit en beloning, maar als crewleden willen kiezen voor boventalligheid boven overplaatsing dan zullen we die keuze respecteren."

Die verwoording roept vraagtekens op, en daarmee lijkt Ryanair de deur open te houden voor het alsnog ontslaan van de piloten als zij niet meer nodig zijn. Daarover is de rechtbank trouwens klip en klaar: dat mag niet.

In het vonnis heeft de rechter expliciet verboden dat de piloten alsnog zouden worden ontslagen met een beroep op boventalligheid. Woordvoerder Joost van Doesburg van pilotenvakbond VNV is niet verrast over die woorden van Ryanair, die lijken te suggereren dat er toch ontslagen gaan vallen. Volgens hem past dit in de traditie van Ryanair om een angstcultuur te creëren.

Duur

De komende tijd moet blijken hoe Ryanair deze zaak gaat oplossen. Als het inderdaad doorgaat met de sluiting, terwijl de piloten overplaatsing weigeren, dan ontstaat de situatie dat er piloten moeten worden doorbetaald, zonder dat daar arbeid (namelijk vliegen) tegenover staat, legt Van Doesburg uit.

Ryanair mag de piloten alleen inzetten op vluchten die vertrekken vanaf Eindhoven en dezelfde dag ook weer terugkomen. Maar daar zullen er niet veel van zijn, want op alle vliegtuigen die aankomen op Eindhoven zit straks dus al een piloot uit een ander land, die ook weer naar huis moet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van