Bedrijven

Ryanair haalt bakzeil: mag piloten niet overplaatsen

01 november 2018 11:16 Aangepast: 01 november 2018 15:04
Een vliegtuig van Ryanair op Eindhoven Airport. Beeld © ANP

Ryanair heeft zonder goede reden besloten dat de basis op Eindhoven Airport dichtgaat en mag de Nederlandse piloten daarom niet overplaatsen naar het buitenland. Het besluit om de basis te sluiten heeft alle schijn van een vergeldingsactie te zijn voor de stakingen van het personeel, oordeelt de rechtbank in Den Bosch.

Het kort geding was aangespannen door 16 Nederlandse piloten van Ryanair. Zij zouden onvrijwillig en eenzijdig overgeplaatst worden naar een ander land, omdat de Ryanair-basis in Eindhoven wil sluiten.

Wraakactie

Volgens de piloten en hun vakbond (VNV) mag de luchtvaartmaatschappij die piloten niet zomaar verplaatsen en de arbeidsvoorwaarden van de piloten wijzigen als er geen 'zwaarwichtig belang is'. Volgens Ryanair is dat er wel: de basis in Eindhoven zou al lange tijd niet rendabel zijn.

Maar volgens de piloten is het verplaatsen van de basis een ordinaire wraakactie. Nederlands personeel van de Ierse prijsvechter heeft de afgelopen maanden namelijk herhaaldelijk het werk neergelegd, om zo betere werkomstandigheden af te dwingen. De piloten en het cabinepersoneel willen dat zij onder het Nederlandse arbeidsrecht gaan vallen, dat veel meer bescherming biedt dan het Ierse.

'Lijkt op wraakactie'

De rechter is het eens met de piloten en acht het niet aannemelijk dat economische omstandigheden het sluiten van de basis noodzakelijk maken. Ook verwijt de rechter Ryanair dat het geen rekening heeft gehouden met de belangen van piloten, 'terwijl de overplaatsing voor hen heel ingrijpend is'.

Daarbij heeft het er volgens de rechtbank ook alle schijn van dat het besluit van Ryanair inderdaad een sanctie was voor de stakingen: wraak dus. En dus mogen de piloten niet eenzijdig worden verplaatst naar een ander land. De sluiting van de basis heeft de rechter niet expliciet verboden.

Mooie overwinning

Joost van Doesburg van de VNV noemt de uitspraak 'een bijzonder mooie overwinning', maar verwacht niet dat de strijd gestreden is. "De verwachting is dat Ryanair de trukendoos opentrekt en wat er in die doos zit is iets om angstig over te zijn."

De bond houdt er rekening mee dat de maatschappij individuele piloten gaat aanpakken. "De angstcultuur is tot in de vezels van het bedrijf doorgedrongen. Een van de piloten zei in de rechtbank dat Ryanair een 'perfect georganiseerde dictatuur' is."

Een woordvoerder van Ryanair laat weten blij te zijn dat de rechter de sluiting van de basis niet heeft verboden, en zegt dit zoals gepland op 6 november alsnog te zullen doen.

Overhoop met iedereen

Ryanair staat erom bekend dat het buitengewoon hard omgaat met zijn eigen personeel. In heel Europa zijn er slepende conflicten met vakbonden, waarin de vliegmaatschappij harde woorden nooit schuwt.

Ook het sluiten van de basis in Eindhoven gaat niet met de zachte hand. Het personeel kreeg twee opties: binnen een paar weken verhuizen naar het buitenland of ontslag.

Miniatuurvoorbeeld
Meer bij RTL Z

Ryanair-personeel verhuist gedwongen: 'Ze hebben geen respect voor mensen'

'Voor mij maakt het niet meer uit'

Het oordeel van de rechter is een grote overwinning voor de piloten en het personeel, maar komt niet voor iedereen op tijd. "Voor mij maakt het niet meer uit", vertelt een twintigjarige stewardess in tranen aan de telefoon. Zij werd een aantal weken geleden direct op straat gezet, nadat Ryanair het besluit had genomen om de basis op te doeken. "Voor mijn voormalige collega's is het heel belangrijk, maar ik weet niet of ze willen blijven bij Ryanair om wat ze ons hebben aangedaan."

De vrouw werkte net een maand voor Ryanair als stewardess, had een dure opleiding betaald en was verhuisd uit het buitenland naar Eindhoven voor haar baan, toen ze zonder pardon op straat werd gezet. Maar haar gevecht met Ryanair is nog niet over, zegt ze. "Ik wil op zijn minst het geld terug dat ik heb geïnvesteerd om hier te komen. De vakbond werkt daaraan. Ik moet het afwachten."

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel schreven we dat de rechter de sluiting van de basis verbood. Dit klopt niet. De rechter verbood het verplicht overplaatsen van personeel door Ryanair naar het buitenland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van