Bedrijven

ING boekt 740 miljoen euro winst ondanks megaschikking

01 november 2018 07:47 Aangepast: 01 november 2018 09:04
Een pinautomaat. Beeld © ANP

ING heeft in het derde kwartaal een nettowinst in de boeken weten te zetten van 740 miljoen euro. Die winst blijft over ná het betalen van een schikking met het OM van 775 miljoen euro.

De nettowinst halveerde dan ook bijna door de nasleep van de witwasaffaire bij de bank. Afgelopen kwartaal bleek dat ING jarenlang veel te weinig had gedaan om witwassen door klanten te bestrijden.

Verder ging het goed

Toch liep het verder lekker bij de bank in het derde kwartaal. De onderliggende nettowinst, waarbij de schikking niet wordt meegeteld, steeg met 9,9 procent naar ruim 1,5 miljard euro. Dat is iets beter dan waar analisten vanuit gingen.

De omzet steeg naar 4,65 miljard euro, ook dat is wat meer dan waarop analisten hadden gerekend. De rente-inkomsten bleven vrijwel gelijk, maar de bank zag onder meer de commissie-inkomsten stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op RTLZ.nl

Witwasaffaire bij ING kost financieel topman Koos Timmermans de kop

Reputatie geraakt

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers benadrukte in een toelichting dat de boete de reputatie van de bank duidelijk heeft geraakt. Toch komt de uitkering van dividend aan de aandeelhouders hierdoor niet in gevaar. Volgens Hamers is de kapitaalbuffer van de bank sterk gebleven. Afgelopen kwartaal slaagde ING er verder in om de kosten aardig in het gareel te houden.

Beurscommentator Hans de Geus noemt de cijfers goed. "De onderliggende winst toont een plus van bijna 10 procent, ondanks het feit dat de stroppenpot met driekwart meer gevuld moest worden. Het inkomen van de bank is gestegen met 5 procent. De kosten zijn wat gedaald. Ik zie vooral goede dingen."

De Geus wijst er wel op dat de personeelslasten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 5 procent zijn gestegen, mogelijk als gevolg van het aangescherpte beleid ter voorkoming van witwassen via de bank. "Dat is wat veel. Maar dat zijn misschien al die nieuwe compliance-mensen die zijn aangenomen om politieagent te gaan spelen binnen de bank."

Het aandeel ING is het afgelopen jaar flink weggezakt. In januari koerste het bankfonds nog boven de 16 euro. Gisteren sloot het op 10,32 euro.

Op de Amsterdamse effectenbeurs opende het aandeel vanochtend met een winst van ruim 4 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van