IJsmerk Ben & Jerry’s heeft een nieuwe smaak gelanceerd: PeCan Resist. Ze winden er geen doekjes om en geven grif toe dat dit anti-Trump-ijs is. Het is een controversiële politieke uiting die juist erg goed bij het merk past, betoogt merkexpert Paul Stamsnijder.
PeCan Resist, een woordspeling op We Can Resist (wij kunnen weerstand bieden), gaat vier uitgesproken Trump-kritische organisaties steunen. Een deel van de opbrengst wordt overgemaakt aan deze clubs.
Het gaat om het anti-racisme-initiatief Color of Change, Honor the Earth dat pleit voor duurzaamheid, Women's March, dat zich inzit voor de positie van vrouwen in de politiek en Neta, een platform dat zich inzet voor progressieve idealen aan de Mexicaanse grens.
"Bij Ben & Jerry’s vinden we dat we niet langer kunnen zwijgen over het beleid van President Trump in de Verenigde Staten. Een beleid dat tientallen jaren van vooruitgang afbreekt op het gebied van discriminatie, gendergelijkheid, klimaatverandering, LHBTQIA-rechten en vluchtelingen- en immigrantenrechten", schrijft de ijsmaker.
'Brands should take a stand'
Een beetje vreemd is het op het eerste gezicht wel: een ijsmerk dat zich in de politiek mengt. Maar het past in een bredere trend, zegt imagodeskundige Paul Stamsnijder van de Reputatiegroep.
"Merken van nu durven positie in te nemen, ook tegen de president", zegt hij. Tot een paar jaar geleden was de algemene regel dat bedrijven a-politiek zouden moeten zijn, maar nu geldt 'brands should take a stand', aldus Stamsnijder.
Het moet wel passen bij het bedrijf en dat is in de zaak-Ben & Jerry’s het geval, zegt Stamsnijder. "Het past bij de identiteit van het merk. Ze hebben altijd al gezegd dat er een boodschap achter zit. Je koopt niet een ijsje, maar je associeert je met een beweging."
Past ontzettend goed
Dat is ook precies waarom de actie volgens hem 'ontzettend goed past', bij Ben & Jerry’s. Een concurrent als Ola zou dit niet geloofwaardig kunnen doen, denkt Stamsnijder.
Ben & Jerry’s heeft inderdaad een lange geschiedenis van politiek activisme en een uitgesproken links signatuur. Zo zet het bedrijf zich openlijk in voor homorechten, vrede, vluchtelingen en tegen racisme.
Unilever wordt steeds meer Ben & Jerry's
In dat licht is politieke stellingname dus vreemd voor het bedrijf, maar het bedrijf is sinds 2000 in handen van een veel groter concern: het Nederlandse Unilever. Dat bedrijf laat weten geen probleem te zien in de stellingname van het ijsmerk. "Sinds we Ben & Jerry's in 2000 hebben overgenomen, hebben we altijd de onafhankelijkheid van het merk behouden en steunen we de vrijheid van het merk om zich uit te spreken over kwesties", a;dus een woordvoerder.
De vrees van veel Ben & Jerry’s-fans was in der tijd dat de linkse ijsmaker zijn ziel had verkocht aan de Nederlandse multinational, maar volgens Stamsnijder beweegt Unilever zich juist steeds meer richting Ben & Jerry’s in plaats van omgekeerd, door hard te werken aan een duurzaam imago.
Top Unilever ook niet bang voor Trump
En ook topman Paul Polman zelf bleek de afgelopen tijd niet bang om stelling te nemen tegen Donald Trump. Na de mislukte G7-top van juni dit jaar, waar Trump na een ruzie met Canada weigerde de slotverklaring te ondertekenen, twitterde Polman zijn frustratie van zich af.
"De regering-Trump brengt de gezondheid van de planeer in gevaar bij de G7", aldus Polman. "Alle leiders, behalve de VS, begrijpen dat hun economische, financiële en politieke belangen verstrengeld zijn met het succes van het Akkoord van Parijs." Daarmee verwijst hij naar het klimaatakkoord waar de VS zich uit heeft teruggetrokken.
Voetsporen van Nike
Ben & Jerry's is trouwens zeker niet het eerste bedrijf dat de confrontatie aangaat met Trump. Eerder dit jaar maakte Nike een statement door Colin Kaepernick het boegbeeld te maken van een reclamecampagne in de VS.
Kaepernick was de eerste NFL-speler in de VS die knielde tijdens het volkslied uit protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.
Veel andere spelers volgden zijn voorbeeld, en dat is met enige regelmaat aanleiding voor Trump om een twittertirade te starten. Hij vindt het gebaar getuigen van minachting voor het volkslied.
Nadat Nike zijn campagne startte volgde er ook weer een bericht van de president. "Nike gaat door het putje door woede en boycots", twitterde Trump. "Wat dacht Nike?", tweette hij twee dagen later, nadat op sociale media mensen filmpjes hadden gepost van hoe zij Nike-spullen aan het verbranden waren en de beurskoers daalde.
In eerste instantie ging de koers van het aandeel Nike inderdaad flink onderuit op de Ameirkaanse beurs, maar die schrikreactie was van korte duur.
Het aantal volgers van het merk op sociale media nam al snel met honderdduizenden toe en de koers steeg eind september zelfs tot recordhoogte.