Ga naar de inhoud
Bedrijven

IJsselmeerziekenhuizen nu officieel bankroet: doorstart verwacht

Beeld © ANP

De IJsselmeerziekenhuizen zijn vanochtend failliet verklaard door de rechter. De ziekenhuisgroep van zorgondernemer Loek Winter vroeg dinsdagochtend uitstel van betaling aan, omdat het diep in de financiële problemen verkeert.

De ziekenhuizen zijn in acute problemen gekomen nadat de financiers het vertrouwen hadden opgezegd. Daardoor konden de grote financiële tekorten niet meer worden gedekt.

De groep was al bezig met een reorganisatie om de problemen het hoofd te bieden, maar het mocht niet meer baten.

Doorstart

Nu het faillissement is uitgesproken ligt de weg open voor een doorstart van de ziekenhuisgroep in Flevoland. Volgens de voorzitter van de cliëntenraad, Cees de Bruin, is er al een serieuze overnamekandidaat, zegt hij tegen de NOS.

IJsselmeerziekenhuizen heeft locaties in Lelystad, Dronten en Emmeloord.

Hoe nu verder?

De grote vraag is nu hoe het verder moet met de zorg voor patiënten. Zeker is dat de ziekenhuizen voorlopig nog open blijven, maar voor patiënten kan er wel degelijk een hoop veranderen. De toevoer van nieuwe patiënten is beperkt en er worden alleen operaties uitgevoerd die direct medisch noodzakelijk zijn. 

Dat betekent in het geval van het ziekenhuis in Lelystad bijvoorbeeld dat bevallingen daar niet meer kunnen plaatsvinden. Zwangere vrouwen moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen. Ook andere zorg kan in de toekomst worden overgedragen aan andere zorginstellingen. De afdeling spoedeisende hulp blijft in ieder geval open.

De zorgverzekeraars hebben een wettelijke plicht om ervoor te zorgen dat hun klanten ergens anders geholpen worden als dat niet meer kan in een van de IJsselmeerziekenhuizen.

Slotervaart

Dinsdag vroeg ook het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam uitstel van betaling aan. Ook dat ziekenhuis is eigendom van Loek Winter. De kans op een doorstart wordt daar wel veel kleiner geacht: in Amsterdam kan het wegvallen van een ziekenhuis namelijk veel makkelijk opgevangen worden door de andere ziekenhuizen in de stad.

Slotervaartziekenhuis
Lees ook
Slotervaartziekenhuis heeft per direct de spoedeisende hulp gesloten
Bron: RTL Z