Bedrijven

Het is gelukt: Tesla maakt eindelijk weer winst

25 oktober 2018 07:32 Aangepast: 25 oktober 2018 07:32
Elon Musk. Beeld © AFP

Tesla heeft het afgelopen kwartaal eindelijk weer winst geboekt en de koers van het aandeel schoot dan ook omhoog. In de nabeurshandel steeg het aandeel bijna 10 procent.

De goede cijfers van het bedrijf waren veel beter dan waarop werd gerekend. Tesla wist een winst van 311,5 miljoen dollar in de boeken te zetten. Een jaar eerder was dat nog een verlies van 619,4 miljoen.

De omzet steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zelfs met 70 procent naar 6,82 miljard dollar.

Klaar met het geëmmer

Maar het beste nieuws is dat Tesla na lang geëmmer eindelijk de productie van de Model 3 op de rit lijkt te hebben. In het derde kwartaal werden er 53.239 'budget-Tesla's' gebouwd. Dat is iets minder dan het doel van 5000 per week, maar de verwachting is dat er in het vierde kwartaal 5300 stuks per week van de band rollen.

Daarmee lijkt Tesla in ieder geval voorlopig het lek in de productieketen boven te hebben. Het aantal manuren dat er in de productie van de auto gaat, daalde met 30 procent. Daardoor kunnen er meer wagens worden gemaakt én de productiekosten dalen.

Eindelijk goed nieuws

De uitstekende cijfers zijn een welkome opsteker voor het bedrijf, dat tot nu toe een rampjaar doormaakte. Dat was voor een groot deel te wijten aan topman Elon Musk, die schandaal aan schandaal wist te rijgen.

Meest in het oog springend waren de gewraakte tweet van Musk waarin hij zei te overwegen Tesla van de beurs te kunnen halen en een geruchtmakend interview in de New York Times waaruit een fragiele topman naar voren kwam.

Dat laatste leverde tijdelijk een gigantische deuk in het vertrouwen van beleggers op. 'De tweet' kwam Tesla op een boete te staan van de toezichthouder en Musk mag daardoor niet langer voorzitter van de raad van bestuur zijn. Hij mag wel aanblijven als ceo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van