Bedrijven

Capgemini verliest rechtszaak om te klein lettertype

23 oktober 2018 20:43 Aangepast: 23 oktober 2018 21:31

​​​​​​​Je hebt het vast zelf weleens gedaan: even je lettertype een paar punten groter of kleiner maken, zodat je tekst precies op een A4'tje past. Een medewerker van adviesbureau Capgemini deed het ook en dat liep slecht af.

Capgemini wilde zich inschrijven voor een aanbesteding van het Ministerie van Defensie. Voor de inschrijfbrief heeft de Nederlandse Staat een paar duidelijke regels: hij moet op twee A4'tjes passen en het lettertype moet Verdana 9 zijn. Knoeien met regelafstanden en marges is niet toegestaan.

Maar Capgemini wilde ook nog een tabel invoegen en die paste nét niet. Dus besloot een 'slimme' medewerker de afbeelding van de tabel gewoon een beetje kleiner te maken. Hij maakte de tabel op in Verdana 9, maar na het verkleinen was het lettertype in de tabel Verdana 5.

Dikke pech

Dat mag niet, besloten de ambtenaren. Capgemini mocht niet meedoen aan de aanbestedingsprocedure en de klus ging naar een ander bedrijf.

Daar was het bedrijf het niet mee eens en er volgde een rechtszaak. Capgemini had ten minste de kans willen hebben om de fout recht te zetten. De rechtbank in Den Haag oordeelde afgelopen week dat de Nederlandse Staat gelijk heeft.

Het is logisch dat er vormvereisten zijn, want zo hebben alle inschrijvers evenveel ruimte voor hun antwoord, vindt de rechter. Bovendien had het bedrijf best kunnen weten dat dit niet mocht, want in de eisen stond expliciet dat deze gelden voor afbeeldingen.

Uit het vonnis: "Als het zou zijn toegestaan om een tabel als verkleinde afbeelding in de inschrijving op te nemen, zouden de vormvereisten geen enkel doel dienen en illusoir zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van