Ga naar de inhoud
Bedrijven

AB Inbev verhoogt bod op SABMiller na koersval door brexit

De overname van SABMiller kost AB InBev in totaal 106 miljard dollar Beeld © ANP

Bierbrouwer AB Inbev heeft zijn bod op SABMiller verhoogd, nadat de uitslag van het Britse referendum zorgde voor een koersdaling van het pond. Het probeert daarmee tegemoet komen aan ontevreden aandeelhouders.

Het Amerikaans-Belgische bedrijf betaalt een pond meer per aandeel - 45 in plaats van 44 pond - voor het aan de Britse beurs genoteerde SAB Miller. Dat brengt SABMiller op een waardering van 103 miljard euro. 

Het bod op SAB Miller werd gedaan in ponden, maar door de daling van het pond vonden sommige aandeelhouders, waaronder het activistische hedgefonds TCI, dat AB InBev er te goedkoop vanaf kwam. De aandeelhouders moeten nog hun goedkeuring geven voor de overname, en zetten daarom druk op het bod.

Het bedrijf geeft in een persverklaring aan dat dit het definitieve bod is, maar beurscommentator Durk Veenstra heeft daar zo zijn twijfels bij. "Een verhoging van 1 pond komt nog niet in de buurt van de koersval van zo'n 10 procent. Het kan dus zijn dat de aandeelhouders gaan aandringen op een verdere verhoging."

Goedkeuring uit China

Voor de definitieve fusie van de twee bedrijven, die samen de grootste brouwer ter wereld zullen vormen, moet alleen nog toestemming komen van de Chinese autoriteiten.

Afgelopen week gaf de VS al goedkeuring, met een aantal voorwaarden, waaronder het afstoten van de Amerikaanse activiteiten van MillerCoors. De Amerikaanse mededingingsautoriteit wil daarmee voorkomen dat kleinere bierbrouwers uit de markt worden gedrukt door de nieuwe megabrouwer.

Meer op rtlz.nl:
Bierbrouwers zijn eruit: fusie AB InBev en SABMiller gaat door