Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Eindhovens cabinepersoneel Ryanair legt morgen het werk neer

22 oktober 2018 16:23 Aangepast: 22 oktober 2018 17:45
Een eerdere staking van Ryanair-personeel. Beeld © ANP

Het cabinepersoneel van Ryanair gaat morgen weer staken in Eindhoven. Dat heeft vakbond FNV bekend gemaakt. Het cabinepersoneel is het niet eens met de eerder deze maand aangekondigde sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport.

Ryanair kondigde begin oktober aan dat de basis van de budgetmaatschappij gaat sluiten bij Eindhoven Airport. Hierdoor moeten piloten en het cabinepersoneel verhuizen naar andere basissen van Ryanair.

Volgens vakbond FNV betekent het voor al het personeel dat nog in de proeftijd zat dat ze meteen ontslagen zijn. "De proeftijd bij Ryanair is een jaar. Er zitten mensen bij die net in september zijn begonnen. Die mensen hebben geïnvesteerd om in Eindhoven te wonen en komen nu opeens met hoge kosten en zonder salaris op straat staan."

Vrijdag Ryanair op de hoogte gesteld

De staking is morgen al en dat lijkt in strijd te zijn met een rechterlijke uitspraak. De rechter besloot eerder dat stakingen bij Ryanair ruim van te voren moesten worden aangekondigd. Maar FNV-woordvoerder Mariette van Dijk laat weten dat dit wel degelijk gebeurd is: "Vrijdag hebben we Ryanair al op de hoogte gebracht van de staking. Het is dan aan Ryanair om de reiziger te informeren."

Ryanair noemt de staking 'onnodig' en stelt dat alle vluchten van en naar Eindhoven gewoon doorgaan morgen. De staking van het personeel gebeurt sowieso alleen bij Eindhoven Airport en heeft geen impact op Schiphol of andere vliegvelden.

Eindelijk je punt maken, nu op straat

Het personeel van Ryanair ligt in de clinch met de budgetmaatschappij omdat ze willen vallen onder het Nederlandse recht. Ryanair hanteert voor hun contracten het soepelere Ierse arbeidsrecht. Het conflict heeft al tot meerdere stakingen geleid. Volgens FNV sluit Ryanair de basis op Eindhoven als antwoord op die stakingen.

"Het is heel schrijnend. Na jaren maak je dan eindelijk je punt en kom je voor jezelf op en vervolgens ben je keihard je baan kwijt. Of moet je halsoverkop verhuizen."  

Miniatuurvoorbeeld
Meer op RTLZ.nl

Ryanair en piloten brengen ruzie tot nieuw dieptepunt

Piloten staken niet mee

De piloten van Ryanair staken morgen niet mee. Zij spanden eerder al een kort geding aan tegen de sluiting en wachten de uitspraak daarvan af. Ook het cabinepersoneel neemt het nog in de rechtszaal op tegen Ryanair. "We hebben nog geen datum gekregen van de rechter maar die verwachten we elk moment", aldus van Dijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van