Bedrijven

Lagere winst voor Ryanair door stakingen en annuleringen

22 oktober 2018 08:14 Aangepast: 22 oktober 2018 08:45
Ryanair haalt meer omzet en minder winst. Beeld © AFP

Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het afgelopen halfjaar minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Ierse bedrijf komt dat onder andere door de stakingen.

De werkonderbrekingen leidden tot meer annuleringen van relatief dure tickets in het weekend. En dat kost het bedrijf dus geld.

De winst van Ryanair bedroeg 1,2 miljard euro en dat is minder dan de kleine 1,3 miljard euro een jaar eerder. De omzet steeg met 8 procent naar 4,8 miljard euro.

Het aantal reizigers steeg met 4,5 miljoen naar 76,6 miljoen. De gemiddelde ticketprijs daalde met 3 procent en Ryanair verwacht dat de vliegtickets komend halfjaar nog eens 2 procent goedkoper worden.

Onzekerheden rond brexit

Op verdere aandeleninkoop hoeven beleggers nog even niet te rekenen. Ryanair heeft net een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 750 miljoen euro afgerond en door onzekerheden rond de brexit is het volgens financieel directeur Neil Sorahan slim om 'het kruit even droog te houden'.

Het personeel van Ryanair staakte de afgelopen periode met regelmaat. Inmiddels krijgt een deel van de medewerkers een hoger loon. Ryanair heeft nog niet in alle landen cao's getekend met zijn personeel.

Sluiting van de basis in Eindhoven

In Nederland staakten cabinepersoneel en piloten eind vorige maand. De piloten hadden al eerder het werk neergelegd, maar toen vloog Ryanair stakingsbrekers in uit andere landen.

Vlak na de staking maakte Ryanair bekend de basis in Eindhoven te gaan sluiten. De vluchten van en naar Eindhoven blijven wel gewoon vliegen, maar het personeel wordt ergens anders gestationeerd. Piloten en cabinepersoneel hebben het bedrijf voor de rechter gedaagd, maar Ryanair claimt dat er geen sprake is van vergelding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ryanair en piloten brengen ruzie tot nieuw dieptepunt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van