Ga naar de inhoud
Bedrijven

Omzet Philips stijgt minder dan verwacht door ongunstige wisselkoersen

Frans van Houten, CEO van Philips. Beeld © ANP

Philips zette afgelopen kwartaal een iets hogere omzet in de boeken, maar die steeg niet zo sterk als analisten hadden verwacht. Het bedrijf wijt de tegenvaller in het derde kwartaal aan ongunstige wisselkoerseffecten. Het aandeel Philips verliest in de ochtendhandel ruim 6 procent.

Op het gebied van diagnose en behandeling zette Philips een stevige groei neer. De verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie trokken wel weer aan, maar topman Frans van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend. Het onderdeel Connected Care & Health Informatics liet zelfs een kleine krimp zien.

De totale omzet kwam uit op 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard euro een jaar terug. Het aangepaste bedrijfsresultaat ging van 532 miljoen euro naar 568 miljoen euro.

Winstdaling

Onder de streep hield Philips in het derde kwartaal 292 miljoen euro over, tegen 423 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. Die daling had te maken met het afbouwen van het belang in de voormalige verlichtingsdivisie Signify.

Philips gaat waarschijnlijk meer lokaal produceren om tegenwicht te bieden aan de wereldwijde handelsspanningen, zei Van Houten in een toelichting op de kwartaalcijfers. Door bijvoorbeeld producten in China zelf te gaan maken omzeilt het gezondheidstechnologieconcern hoge handelstarieven.

Compenseren gevolgen handelsoorlog

Volgens beurscommentator Durk Veenstra gaat het ondanks de omzet- en winstdruk redelijk goed met Philips. "Ze hebben wel wat last van valutaire tegenwind en de handelsoorlog. Maar volgens topman Van Houten hoeven beleggers zich daar geen zorgen over te maken, omdat Philips wel in staat is dat te compenseren door het verplaatsen van productie."

Volgens Van Houten betekent dat niet dat Philips werkgelegenheid uit Nederland zal weghalen. "Het speelt voornamelijk tussen China en de VS. Een deel van de Amerikaanse productie kan worden verplaatst naar China, en een deel van de Chinese productie naar de VS",  zegt de Philips-topman tegen RTL Z.

Koersdaling

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de kwartaalcijfers van Philips zeer negatief ontvangen. Het aandeel opende 8 procent aanvankelijk lager, en wist daarna maar nauwelijks op te krabbelen. Na een uur handel staat een koers van 32,58 euro op de borden, een verlies van ruim 6 procent.

Vooruitlopend op de kwartaalcijfers was de koers van Philips ook al fors gedaald. Eind september noteerde Philips nog bijna 40 euro. In oktober zakte het aandeel weg, tot een slotkoers van 34,74 euro afgelopen vrijdag.

Philips
Ook de cijfers van het tweede kwartaal vielen tegen
Philips sluit met 1,8 procent verlies na tegenvallende cijfers