Bedrijven

Victorie Air France-bestuur: eindelijk akkoord over nieuwe cao

19 oktober 2018 18:50 Aangepast: 19 oktober 2018 19:00
Een eerdere staking van personeel van Air France. Beeld © AFP

Het is na een heet vakbondsjaar eindelijk gelukt om een nieuwe cao af te sluiten voor het personeel van Air France. Het personeel krijgt er dit jaar 2 procent bij en volgend jaar ook. Dat is veel minder dan ze hadden geëist.

Het loonconflict liep dit jaar volledig uit de hand, waardoor in het voorjaar veel gestaakt werd met honderden annuleringen tot gevolg. De financiële schade van die acties voor Air France kwam uit op 335 miljoen euro en de affaire kostte topman Jean-Marc Janaillac de kop.

Janaillac stapte op nadat de vakbonden zijn uiterste bod, een loonsverhoging van 7 procent verdeeld over vier jaar, hadden afgewezen. Nu, een klein halfjaar later, zijn ze dus akkoord gegaan met twee stappen van 2 procent.

Overwinning voor nieuwe topman

De eis van de bonden was een directe loonsverhoging van 6 procent voor het cabinepersoneel, de piloten wilden er zelfs 10 procent bij. Die percentages zijn dus bij lange na niet gehaald. Er is wel afgesproken dat er volgend jaar rond deze tijd weer onderhandelingen zullen starten over een nieuwe loonsverhoging voor de jaren na 2019.

Het afsluiten van de cao is een grote overwinning voor de nieuwe topman Ben Smith. De Canadees trad in september aan bij Air France-KLM en het oplossen van het loonconflict was zijn eerste hoofddoel.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van