Bedrijven

Ryanair en piloten brengen ruzie tot nieuw dieptepunt

18 oktober 2018 15:16 Aangepast: 18 oktober 2018 16:23
De gewraakte foto. Beeld © SNPVAC

Ryanair en de pilotenvakbonden in Europa liggen al jaren met elkaar in de clinch en dat wordt er niet beter op. Deze week bereikt de vete een voorlopig absurd dieptepunt met gekijf over een foto die in scène is gezet.

Zondag werd er een foto geplaatst op het Facebookaccount van een groep die kritisch is over de manier waarop Ryanair omgaat met zijn personeel. Op de foto zijn zes Portugese crewleden te zien die op de vloer van het vliegveld in het Spaanse Malaga liggen te 'slapen'.

In het bijschrift staat dat de medewerkers gestrand zijn op het vliegveld en dat de maatschappij ze daar heeft achtergelaten.

Boze reacties

Veel mensen op Facebook reageerden boos op het bericht en spraken schande van de manier waarop Ryanair met zijn personeel omgaat. En zelfs Ryanair, dat zich meestal niet per se conflictvermijdend opstelt richting kritisch personeel, bood in eerste instantie zijn excuses aan.

Maar die verzoenende toon verdween na een paar nachtjes slapen alweer. De luchtvaartmaatschappij had een beveiligingsvideo in handen gekregen waarop het voor Ryanair opeens duidelijk werd: de foto was in scène gezet.

Daarop besloten de Ieren dat bij nader inzien de aanval toch gewoon de beste verdediging is, en zette de beveiligingsbeelden online. "Ryanair ontmaskert nepfoto van cabinecrew die op de vloer slaapt", tweet het bedrijf. Op de video is te zien hoe de crew klaar gaat liggen voor de foto en vervolgens weer gaat zitten.

Goede illustratie

Volgens de Portugese vakbond SNPVAC was de foto een goede illustratie van de situatie waarin het personeel zich bevond. Op Facebook schrijft de bond dat de crew geen eten of drinken kreeg en de enige maatschappij was die het niet voor elkaar kreeg om zijn personeel in een hotel onder te brengen.

Bovendien schrijft SNPVAC dat Ryanair ze een dienst heeft bewezen door te laten zien dat 'alles wat we hebben gepubliceerd waar is'. Dienst of niet: ze hebben wel melding gemaakt bij de lokale Autoriteit Persoonsgegevens wegens schending van de privacy.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van