Bedrijven

Ryanair: sluiting basis Eindhoven geen vergelding voor stakingen

18 oktober 2018 11:38 Aangepast: 18 oktober 2018 11:41
Beeld © ANP

De sluiting van de basis van Ryanair op Eindhoven Airport is volgens de luchtvaartmaatschappij geen vergelding voor de stakingen van de Nederlandse piloten. De resultaten van Ryanair op Eindhoven Airport stonden al langer onder druk, onder andere vanwege de beperkte openingstijden en groeimogelijkheden en hogere kosten.

Dat betoogde Ryanair vanochtend in een kort geding dat zestien piloten hebben aangespannen tegen het besluit van de Ierse prijsvechter om vier vliegtuigen weg te halen uit Eindhoven.

Hoort bij bedrijfsmodel

Het openen en sluiten van bases hoort bij het bedrijfsmodel, aldus advocaat Paul Lugard van de luchtvaartmaatschappij.

"In een competitieve markt moet personeel flexibel kunnen worden ingezet. De arbeidsvoorwaarden van Ryanair zijn er op toegesneden. Ryanair moet ingrijpen op de duurdere en minder efficiënte bases. In 2019 zullen nog veertien bases worden gesloten", zei hij tegen de rechter in Den Bosch.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Piloten naar de rechter om sluiting basis Ryanair in Eindhoven

Vergelding

De piloten hebben het vermoeden dat de sluiting van de basis van Ryanair in Eindhoven wordt gebruikt als dreigement in het slepende arbeidsconflict.

Vliegers hebben het aanbod gekregen om te gaan werken op bases in uithoeken van Europa of in het noorden van Afrika. De piloten willen dat de rechter hun overplaatsing naar het buitenland verbiedt.

Intimidatie

De piloten zeggen dat ze zijn bedreigd en geïntimideerd om niet te staken. Na twee stakingen van de piloten kondigde Ryanair begin oktober aan de vluchten van en naar Eindhoven per 5 november vanuit het buitenland af te handelen

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Ryanair wil basis in Eindhoven sluiten: 'Dit klinkt als een dreigement'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van