Ga naar de inhoud
Bedrijven

Modegigant C&A ontslaat ruim helft topbestuurders

Beeld © ANP

Modebedrijf C&A Europa heeft vier van de zeven topbestuurders ontslagen. Volgens C&A heeft het bedrijf een kleiner topteam nodig, dat sneller kan schakelen.

Dat bevestigt een woordvoerder van C&A na berichtgeving in Duitse media als Der Spiegel en Textilwirtschaft. De sanering van de top maakt deel uit van een nieuwe strategische koers van C&A Europe, waarbij ontslagrondes niet gepland zijn. 

Retailgigant C&A, die in 1841 haar eerste textielmagazijn in Sneek opende, telt tegenwoordig ruim 1500 winkels in Europa. In Nederland staan 126 winkels. Ook is het bedrijf actief in Brazilië, Mexico en China. De modeketen is nog steeds in handen van de oprichtersfamilie Brenninkmeijer.

Gerommel bij C&A

Dat het rommelt bij het familiebedrijf is al langer duidelijk. Vorig jaar zomer werd voormalig supermarktman Alain Caparros aangesteld als bestuursvoorzitter. Dat was opmerkelijk, omdat hij niet uit het bedrijf zelf afkomstig was, en geen lid is van de oprichtersfamilie.

Begin dit jaar circuleerden zelfs geruchten dat de oprichtersfamilie zich voorbereidt op een verkoop van C&A, of delen van het bedrijf.

Brenninkmeijer moet wijken

Nu bevestigt C&A dat vier van de zeven bestuurders moeten opstappen. Het gaat om de operationeel directeuren Bart Brenninkmeijer en Frank Beeck, personeelschef Andreas Seitz en marketingdirecteur Manfred Mandel.

Dat zelfs een lid van de oprichtersfamilie uit de top moeten wijken, is pikant. Bart Brenninkmeijer krijgt wel een andere positie binnen Cofra, het moederbedrijf van C&A. Daartoe behoren ook de vastgoedtak Redevco en investeringsbedrijf Bregal. 

Slankere top nodig

"Een onderneming die sneller wil beslissen, efficiënter wil handelen en meer agile wil zijn, heeft een slank management nodig met duidelijke verantwoordelijkheden. En een platte hiërarchie, met korte lijnen voor verslaglegging en besluitvorming", zegt bestuursvoorzitter Caparros in een gemaild statement van C&A.

De opgeschoonde top bestaat naast Caparros uit inkoopdirecteur Martijn van der Zee en financieel en operationeel directeur Tjeerd van der Zee.

Dit is een artikel van