Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Audi krijgt boete van 800 miljoen euro voor sjoemelschandaal

16 oktober 2018 11:40 Aangepast: 16 oktober 2018 11:56
Voormalig Audi-ceo Rupert Stadler wordt verdacht van gesjoemel. Beeld © AFP

Audi moet een boete betalen van 800 miljoen euro vanwege zijn rol in het emissieschandaal met grotere dieselmotoren. De automaker, onderdeel van Volkswagen, bereikte overeenstemming met aanklagers in München over de hoogte van de boete en erkende daarbij ook zijn verantwoordelijkheid.

Bij Audi gaat het om problemen met V6 en V8 dieselmotoren. Die bleken uiteindelijk vervuilender dan gedacht. Door gebruik te maken van sjoemelsoftware wist Audi emissietesten te manipuleren.

Oud-ceo verdacht 

De voormalig Audi-ceo Rupert Stadler wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel. Hij zit al sinds juni vast.

De Nederlander Bram Schot is nu tijdelijk topman bij het luxemerk uit Ingolstadt. Volgens Audi zal de boete een 'significant effect' hebben op de jaarcijfers. Dit geldt vermoedelijk ook voor de financiële resultaten van moederbedrijf Volkswagen.

Manipulatie

De Duitse autosector wordt al enkele jaren geplaagd door het schandaal over sjoemeldiesels nadat automakers de uitstoottests hadden gemanipuleerd.

Volkswagen moest eerder al miljarden betalen vanwege de kwestie. De Duitse automaker gaf toe dat wereldwijd 11 miljoen auto's uitgerust waren met dergelijke software.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore