Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Nederland van gas los? RWE opent gesloten Clauscentrale weer

10 oktober 2018 20:18 Aangepast: 19 februari 2019 08:13
De Clauscentrale C in Maasbracht. Beeld © RWE

Energiebedrijf RWE opent de Clauscentrale C in Maasbracht weer, nadat die vier jaar geleden werd gesloten. De reden om de centrale weer 'uit de mottenballen te halen', zoals het Duitse bedrijf het besluit zelf omschrijft, is de dat de elektriciteitsprijzen zijn gestegen.

Het kabinet wil juist van het gas af, de gaswinning in Groningen wordt fors verlaagd en in 2030 stopgezet. De ambitie is om in 2050 geen energie meer uit gas te hebben. Maar voor het zover is, blijft gas nog wel nodig in de energievoorziening en daar wil RWE van mee profiteren.

Dat de gaskraan in Groningen dicht gaat, is geen probleem, laat een woordvoerder weten. In de centrale kan zowel gas uit het buitenland (hoog calorisch) als uit Groningen (laag calorisch) gebruikt worden. Het bedrijf verwacht vooral gas uit het buitenland te gaan gebruiken. 

Makkelijk te regelen

Bovendien is er meer vraag naar een energiebron die makkelijk te regelen is, door het aan of uitzetten van een centrale. Dat is nodig om in te kunnen springen in de energievoorziening als er onverwachts minder zonne- of windenergie wordt opgewekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De gaskraan kan voorlopig nog helemaal niet dicht in Groningen

Kansen in België

De derde reden voor RWE om de centrale aan te zetten is de hoop dat ook België elektriciteit van de centrale wil afnemen. Ons buurland wil in 2025 van kernenergie af en zal dus op zoek moeten naar andere energiebronnen.

Voordat de elektriciteit van de Clauscentrale ook aan België geleverd kan worden, moet er nog wel een kabel van 13 kilometer aangelegd worden, iets waar RWE al jaren voor lobbyt.

Eerst een onderhoudsbeurt

De centrale werd in 2012 gebouwd en in 2014 al weer gesloten omdat er te weinig vraag was naar elektriciteit die werd opgewekt uit gas. Nederland raakte toen overspoeld door goedkope gesubsidieerde stroom van Duitse windparken en zonnedaken.

De centrale zal overigens pas in 2020 in bedrijf zijn, eerst moet er nog een grondige onderhoudsbeurt gedaan worden. Ook moet er nog personeel gevonden worden om in de centrale te werken. De installatie heeft een vermogen van 1304 megawatt en kan elektriciteit leveren aan circa 3 miljoen huishoudens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van