Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Tesla-directeur Elon Musk provoceert beurswaakhond met tweet

05 oktober 2018 07:24 Aangepast: 05 oktober 2018 09:24
Tesla-topman Elon Musk beledigt de Amerikaanse beurswaakhond op Twitter.

Een week nadat hij een schikking trof met de Amerikaanse beurswaakhond SEC, trekt Elon Musk weer de aandacht met een beledigende tweet over de toezichthouder. Dat terwijl Tesla net beloofd had meer controle uit te voeren over de uitlatingen van de topman.

Musk schrijft dat de afkorting SEC staat voor 'Shortseller Enrichment Commission' in plaats van de Securities and Exchange Commission, zoals de officiële naam luidt. Daarmee wil hij zeggen dat hij vindt dat SEC vooral de belangen dient van shortsellers, mensen die speculeren op koersdalingen.

De beurswaakhond verricht 'ongelooflijke werkzaamheden', schrijft de topman van Tesla. Later stuurde Musk nog twee tweets, waarin hij de SEC 'kwaadaardig' noemt en zegt dat 'wat zij doen illegaal zou moeten zijn'.

De SEC heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Musk.

Schikking met de SEC

Musk trof onlangs een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond. De SEC had Tesla aangeklaagd wegens fraude, nadat Musk via Twitter liet weten dat hij het bedrijf bij een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen. Na deze tweets werden de aandelen van Tesla meer waard, al waren er direct vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en de geringe onderbouwing.

De toelichting die daarop kwam, bleek te rammelen, waarop de waarde van de aandelen flink daalde.

Controle over uitlatingen

Volgens de schikking moet Musk aftreden als voorzitter van de raad van commissarissen van Tesla en die functie drie jaar lang niet vervullen. Wel mag hij aanblijven als ceo. Ook moeten Musk en Tesla ieder een boete van 20 miljoen dollar betalen, ongeveer 17,2 miljoen euro. De Amerikaanse rechter moet de schikking nog wel goedkeuren.

Tesla heeft verder met de SEC afgesproken dat het bedrijf maatregelen neemt om meer controle uit te oefenen op toekomstige uitlatingen van Musk. Het bedrijf kon deze provocerende tweet blijkbaar niet voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van