Ga naar de inhoud
Bedrijven

En dat is zes: weer een aandeelhouder tegen verhuizing Unilever

Het kantoor van Unilever in Londen. Beeld © Getty Images

Opnieuw heeft een aandeelhouder van Unilever zich uitgesproken tegen de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam. Dissident nummer zes is vermogensbeheerder Schroders, dat zich zorgen maakt om 'protectionistische ontwikkelingen in Nederland'.

Ook Schroders wil op de aandeelhoudersvergadering op 26 oktober tegen de verhuizing stemmen. Om die verhuizing tegen te houden moet minimaal 25,01 procent van de Britse aandeelhouders tegen stemmen.

De klanten van deze vermogensbeheerder hebben samen 0,8 procent van de aandelen Unilever. Schroders vreest dat veel beleggers Unilever-aandelen van de hand zullen doen, als het bedrijf uit de Londense beurs FTSE 100 verdwijnt.  

Vijfde
Lees ook:
Vijfde dissident: weer aandeelhouder tegen verhuizing Unilever

Doel verhuizing 'onduidelijk'

Vrijdag sprak de op vijf na grootste aandeelhouder van Unilever, Legal & General Investment Management, zich al uit tegen verhuisplannen. Daarvoor keerden M&G Investments, Aviva Investors, Columbia Threadneedle en Lindsell Train zich al tegen de verhuisplannen.

Volgens LGIM zou Unilever, ondanks een heel offensief om aandeelhouders te overtuigen, niet voldoende duidelijk hebben gemaakt waarom het hoofdkantoor per se naar Nederland moet.

Unilever wil al langer af van de complexe, juridische structuur met twee hoofdkantoren. Brexit en het afschaffen van de dividendbelasting, wat goed zou zijn voor het vestigingsklimaat (van onder andere bedrijven als Unilever in Nederland), hebben de keuze voor Nederland versterkt.  

Unilever wordt weer één (als de Britten akkoord gaan)

01:20