Bedrijven

Ryanair negeert stakers en laat 8 vluchten alsnog vertrekken

28 september 2018 14:15 Aangepast: 28 september 2018 14:18
Cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport staakt. Beeld © ANP

Ryanair heeft 8 vluchten toch laten vertrekken vanaf Eindhoven Airport. Het gaat om vluchten die eigenlijk geschrapt hadden moeten worden, vanwege de staking van vandaag. Wie de vluchten op zich heeft genomen en of er stakingsbrekers bij betrokken zijn is onduidelijk.

Dat zegt Joost van Doesburg, woordvoerder van pilotenvakbond VNV tegen RTL Z.  

Vandaag staken de piloten en het cabinepersoneel van de Nederlandse basis van Ryanair omdat er na maanden onderhandelen nog steeds geen akkoord is over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Het personeel eist onder andere dat de Nederlandse arbeidswet van toepassing wordt op Nederlands personeel en dat er een cao komt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom staakt Ryanair en wat merken reizigers ervan?

Stakingsbrekers?

In totaal zouden er vandaag 22 vluchten met Nederlandse crew door de staking niet moeten doorgaan in Eindhoven. Ryanair heeft er toch 8 laten vliegen, zegt van Doesburg.  

"Dit betekent dat Ryanair zich niet heeft gehouden aan de uitspraak van de rechter", zegt hij. De rechter bepaalde eerder dat Ryanair bij een tijdig aangekondigde staking niet toch mocht vliegen. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld door stakingsbrekers uit België in te zetten.  

Of er dit keer ook stakingsbrekers zijn ingezet en wie precies heeft gevlogen is onduidelijk. Volgens Van Doesburg worden de systemen afgeschermd en kunnen de stakende piloten niet zien wie er vliegt.

Base captain

"We vermoeden dat de base captain enkele van die vluchten op zich heeft genomen", zegt hij, doelend op de verantwoordelijke Ryanair-piloot voor de Eindhovense basis. Volgens Van Doesburg kan de captain wel 4 vluchten op zich nemen.

Verder is er een kans dat er ook dit keer Belgische piloten zijn ingezet, maar hard bewijs heeft de VNV daar niet voor, zegt hij.

Rechtszaak

Een woordvoerder van Eindhoven Airport weet ook niet of Ryanair stakingsbrekers heeft ingezet. Volgens haar zijn er in totaal 18 van de 54 Ryanair-vluchten geschrapt. Of daar mogelijk nog meer vluchten bij komen weet ze niet. "Dit is de laatste stand van zaken", zegt ze.

Van Doesburg legt uit dat er daarvan 14 bemand zouden worden door een Nederlandse crew, de overige vier vluchten zijn inkomende vluchten die zouden worden bemand door een buitenlandse crew maar ook in het buitenland wordt gestaakt door ontevreden Ryanair-personeel.

De piloten stappen naar de rechter omdat er toch gevlogen is met vliegtuigen die eigenlijk een nederlandse crew zouden hebben. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

Ryanair is niet bereikbaar voor commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van