Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Sjoemeldiesels kost Volkswagen 14,7 miljard in de VS

Volkswagenbusjes op transport, bij de Duitse plaats Seelze. Beeld © EPA

Ze zijn eruit: de afwikkeling van het dieselschandaal in Amerika gaat Volkswagen zeker 14,7 miljard dollar kosten. De Amerikaanse rechter heeft een schikking van de Duitse fabrikant en de Amerikaanse toezichthouders voorlopig goedgekeurd.

Een deel van het geld gaat naar reparatie van de auto's en de terugkoop van de dieselwagens, waar de sjoemelsoftware in verwerkt is. In totaal zijn er 482.000 auto's bij het schandaal betrokken en die moeten van de Amerikaanse rechter snel van de weg gehaald worden.

Van de totale schikking is iets meer dan 10 miljard dollar daarvoor bedoeld. Nog eens 2,7 miljard dollar is een boete en de overige 2 miljard dollar moet worden geïnvesteerd in duurzamere auto's.

Ontknoping van langslepend proces

Volkswagen heeft in september toegegeven dat het op dieselauto's software heeft geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in tijdens testen schoner dan op de weg.

Europese eigenaren van Volkswagens met sjoemelsoftware hoeven trouwens niet te rekenen op een vergelijkbare tegemoetkoming, zo benadrukte topman Matthias Müller eerder. De Europese Commissie drong daar wel op aan, maar volgens Müller zijn de uitstootnormen in Europa minder streng en zou zo'n regeling hier onbetaalbaar zijn. In Europa lopen verschillende massaclaims van autobezitters tegen het bedrijf.

Meer op rtlz.nl: