Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Italiaanse bank UniCredit aast op ABN en ING'

Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas. Beeld © ANP

De Italiaanse bank UniCredit heeft ABN Amro en ING in het vizier als mogelijke overnamedoelen. Dat schrijft de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore op basis van bronnen in de financiële wereld.

De geruchten zijn niet helemaal nieuw. Eerder al stelde de krant Milano Finanza dat UniCredit ABN Amro en de Spaanse bank BBVA zou overwegen als mogelijke overnamedoelen in Europa. Waar die informatie vandaan kwam, was niet duidelijk.

Ook wilde UniCredit al samengaan met Société Générale of Commerzbank, maar dat scenario lijkt van de baan te zijn.

ING maatje te groot

UniCredit wilde, net als ABN en ING, niet reageren op de 'geruchten'. Hoe een overname door UniCredit in zijn werk zou moeten gaan is trouwens nog een grote vraag. De Italiaanse bank is zelf namelijk bepaald geen reus met een waarde van 32 miljard euro.

Volgens beurscommentator Durk Veenstra moeten de plannen dan ook met een 'flinke korrel zout' genomen worden. ABN Amro zou met een beurswaarde van 22 miljard euro misschien nog wel behapbaar zijn voor UniCredit, denkt Veenstra, maar ING is een maatje te groot.

Of een overname realistisch is, valt dus nog maar te bezien. Maar volgens Veenstra is het wel goed dat er weer wat fantasie in de markt is.

Naast de Nederlandse banken zou UniCredit ook een gooi naar de Britse Lloyds Bank overwegen.

ABN goed beschermd

Als het geld er inderdaad zou zijn om ABN Amro over te nemen, dan is het alsnog niet makkelijk om de Nederlandse bank over te nemen. 

De bank is namelijk nog altijd voor meer dan de helft in handen van de staat. Bovendien zijn de aandelen die wel al verkocht zijn in beheer van een stichting en worden er op de beurs alleen certificaten verhandeld.

Dat heeft als doel de bank te beschermen tegen ongewenste overnames. Het stemrecht van de certificaten kan namelijk ingetrokken worden als er besloten zou moeten worden over een overname door een andere bank. Nu, tien jaar later, is de bank nog steeds voor 56 procent in handen van de staat.

Drama

Die beschermingsconstructie is opgetuigd om herhaling van de gebeurtenissen in 2007 en 2008 te voorkomen. ABN Amro werd toen overgenomen door een consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Dat liep uit op een drama.

De bank werd opgedeeld en Fortis nam de Nederlandse delen van ABN voor zijn rekening. Toen Fortis in 2008 in de problemen kwam moest de Nederlandse staat het Nederlandse deel van Fortis vervolgens nationaliseren.