Bedrijven

Hoekstra: meer financiële instellingen niet gewapend tegen witwassen

25 september 2018 14:43 Aangepast: 25 september 2018 15:40
Medewerkers van ING bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Beeld © ANP

'Verschillende financiële instellingen' hebben hun zaakjes niet op orde om betrokkenheid bij financieel-economische criminaliteit te voorkomen, zoals witwaspraktijken. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën in brief aan de Tweede Kamer.

Hoekstra beantwoordt in de brief vragen die werden gesteld naar aanleiding van de megaschikking van ING in een witwasaffaire. De minister vroeg De Nederlandse Bank (DNB) om meer informatie over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Bestuurders aangesproken

Daaruit concludeert hij dat meerdere instellingen 'hun verantwoordelijkheid voor het beheersen van integriteitsrisico's nog onvoldoende adequaat oppakken'. Ondanks dat er handhavende maatregelen zijn uitgevoerd en er wet-en regelgeving is die dit moet voorkomen.

Uit onderzoek van DNB blijkt dat verschillende banken niet genoeg onderzoek naar hun klanten doen en transacties slecht monitoren. De toezichthouder heeft bij meerdere banken overtredingen geconstateerd op de Wwft, en daarvoor herstelmaatregelen afgedwongen.

Niet genoeg onderzoek naar klanten

Besturen en raden van commissarissen van banken moeten volgens Hoekstra komende tijd hard aan de bak en 'zich persoonlijk committeren' om ervoor te zorgen dat banken niet in witwaspraktijken en andere financieel-economische criminaliteit verstrikt raken.

Ook DNB vindt het van groot belang dat het bestuur zich expliciet bemoeit met anti-witwasbeleid. De 'tone at the top' bepaalt in hoeverre signalen die kunnen duiden op financieel-economische criminaliteit, worden gezien en gemeld, stelt de toezichthouder.

DNB ziet wel goede initiatieven in de sector om risico's in te perken, maar vraagt nadrukkelijk aan banken en hun bestuurders om 'grote inspanning' te blijven leveren. "DNB is van oordeel dat het zeker mogelijk is om aan de wettelijke vereisten te voldoen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van