Het verzet tegen het opdoeken van het hoofdkantoor van Unilever in Londen en de vestiging van één hoofdkantoor in Rotterdam groeit. Een vierde grote Britser aandeelhouder gaat tegenstemmen.
Dat meldt de Britse krant The Times. M&G Investments is de nieuwste dissident in een groeiend rijtje morrende aandeelhouders.
Keuze voor Rotterdam
In het voorjaar besloot Unilever om af te stappen van de structuur met twee hoofdkantoren en twee bijbehorende aandelenklassen. De directie van het levensmiddelenbedrijf koos definitief voor een hoofdkantoor in Rotterdam.
Het naar Nederland halen van het concernhoofdkantoor was een speerpunt van de regering en in 2017 heeft het ministerie van Economische Zaken hemel en aarde bewogen om Unilever te verleiden om voor Rotterdam te kiezen.
Dividendbelasting
Het nieuwe kabinet besloot ook om de dividendbelasting af te schaffen, specifiek om Unilever te paaien.
Nu is het namelijk nog zo dat aandeelhouders van het 'Nederlandse' Unilever wel dividendbelasting moeten betalen, maar houders van Britse Unileveraandelen niet. Het VK kent namelijk die belasting niet.
Als Unilever straks, na de vestiging van het hoofdkantoor in Nederland, alleen nog maar Nederlandse aandelen heeft, zouden de Britse aandeelhouders opeens wel dividendbelasting moeten gaan betalen. Anders dan beleggers uit bijna ieder ander land, kunnen zij dat niet verrekenen of terugvragen van hun eigen fiscus. Dat zou dus pijn doen.
Britten niet gerust
Maar de dividendbelasting wordt afgeschaft, dus eind goed, al goed, zou je denken. Toch zijn steeds meer Britse beleggers er niet gerust op dat de verhuizing in hun belang is.
"Wij steunen Unilevers voorstel om te verhuizen niet, aangezien het bedrijf Briste aandeelhouders niet adequaat heeft overtuigd. Daarom zijn we van plan om tegen te stemmen in het belang van onze aandeelhouders", zegt Rupert Krefting van M&G tegen The Times.
De investeerder noemt de gedwongen verkoop voor Britse aandeelhouders en de onzekerheid in Nederland over de afschaffing van de dividendbelasting als zaken die mogelijk nadelig kunnen uitpakken.

6 procent
Blijkbaar houden sommige investeerders er nog altijd rekening mee dat het parlement in Nederland alsnog de afschaffing van de dividendbelasting tegenhoudt.
De vier Britse investeerders die zich tot nu toe hebben uitgesproken tegen het hoofdkantoor in Rotterdam hebben samen nog steeds maar zo'n 6 procent van de aandelen in handen. Om de verhuizing tegen te houden moet minimaal 25,01 procent van de Britse aandeelhouders tegenstemmen.