Ga naar de inhoud
Bedrijven

Europese Commissie start diepgaand onderzoek naar sjoemeldiesels

Onder toeziend oog van een Duitse minister wordt een oude dieselfilter uit een Volkswagenauto gehaald. Beeld © Getty Images

De Europese Commissie is een formeel kartelonderzoek gestart naar BMW, Daimler en Volkswagen in de sjoemeldieselzaak. De Duitse autofabrikanten worden verdacht van het maken van onderlinge afspraken over hun uitstoottechnologie.

BMW, Daimler en Volkswagen zouden mogelijk afspraken hebben gemaakt, stelt de commissie, om niet met elkaar te concurreren bij de ontwikkeling en introductie van technologie voor het verminderen van uitstoot.

Als dit wordt bewezen, zo zegt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging), zijn consumenten daardoor gedupeerd. Die hebben niet de mogelijkheid gekregen om minder vervuilende auto's te kopen, terwijl de bedrijven de technologie wel beschikbaar hadden, stelt zij in een verklaring.

Illegale software

In oktober vorig jaar deden inspecteurs van de Europese Commissie al invallen bij BMW, Daimler, Volkswagen en VW-dochters Audi en Porsche, de genoemde 'cirkel van vijf', in verband met de zaak. Als wordt bewezen dat er illegale afspraken zijn gemaakt, kan dat leiden tot hoge boetes voor de bedrijven.

De Europese Commissie zegt dat het op dit moment nog 'geen aanwijzingen heeft dat er afspraken zijn gemaakt om illegale software te gebruiken om de test te beïnvloeden'.  

EU-wet
Zie ook:
EU-wet tegen sjoemeldiesels: boetes en verplichte steekproeven

Volkswagen erkende eerder al schuld en kreeg dit voorjaar een megaboete opgelegd van 1 miljard euro. Ook in de Verenigde Staten schikte het al voor 14,7 miljard dollar (12,58 miljard euro).  

Boetes en arrestaties

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Er bleek toen dat er was gerommeld met de uitstootgegevens van 11 miljoen dieselauto's. Sindsdien zijn er al meerdere boetes opgelegd en arrestaties verricht. Onder andere de ceo van Audi werd daarbij opgepakt. 

In december werd voormalig Volkswagen-topmanager Oliver Schmidt veroordeeld tot zeven jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal. De Duitser moest daarnaast een geldboete betalen van 400.000 dollar.