Ga naar de inhoud
Bedrijven

H&M: kledingverkoop stijgt, ondanks problemen met logistiek

De kledingverkoop zit wel weer in de lift. Beeld © Getty Images

Kledingconcern H&M heeft problemen met het nieuwe logistieke systeem en dat drukte de omzet in een aantal belangrijke landen. Toch steeg de totale omzet in de maanden juni tot en met augustus met vier procent.

H&M, waaronder niet alleen de gelijknamige keten valt, maar ook onder meer Cos, Arket en & Other Stories, kampte eerder dit jaar met een dalende omzet en het wil meer inzetten op online.

Van juni tot en met augustus wist het H&M-concern de moeilijke markt het hoofd te bieden, blijkt uit voorlopige cijfers. Het marktaandeel steeg en ook de omzet nam toe.

De totale omzet steeg met ruim 9 procent tot 55,8 miljard Zweedse kroon (omgerekend zo’n 5,3 miljard euro). Daarbij had H&M wel het voordeel dat de Zweedse kroon minder waard werd in vergelijking met andere valuta’s, waardoor de omzetten in andere munten omgerekend naar Zweedse kronen meer waard werden. Zonder die valuta-effecten steeg de omzet 4 procent.

H&M
Zie ook:
H&M gaat lastige markt te lijf met nieuwe discounter Afound

Logistieke problemen

Maar die groei had nog een stuk hoger kunnen uitvallen. H&M heeft namelijk een nieuw logistiek systeem ingevoerd, om in te spelen op de opkomst van online en om de winkels sneller en efficiënter te bevoorraden.

In belangrijke landen als de VS, Frankrijk, Italië en België zorgde de invoering van dat nieuwe logistieke systeem voor problemen. Dat had 'aanzienlijke' gevolgen voor de omzet en de kosten in die landen.

Effect problemen

In heel 2017 waren de VS, Frankrijk en Italië bij elkaar goed voor bijna 22 procent van de totale omzet van het H&M-concern.

Wat het effect van de logistieke problemen is op het resultaat, is nog niet bekend gemaakt. De volledige cijfers over het derde kwartaal worden op 27 september gepubliceerd.

Dit is een artikel van